Werken in HR? Dit zijn de 5 meestgevraagde profielen

Geplaatst door Robert Half op 17/10/2023
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Werken in HR? Dit zijn de meestgevraagde profielen

  1. Payroll Officer
  2. HR Officer
  3. HR Business Partner
  4. Talent Acquisition Specialist
  5. HR Manager

 

Wil je graag werken in HR? Dan kan je kiezen uit heel wat functies. Meestgevraagde profielen zijn onder andere Payroll Officer, HR Officer, HR Business Partner, Talent Acquisition Specialist en HR Manager. Wat houden deze functies in en over welke skills en ervaring moet je beschikken? We zetten het op een rijtje.

 

1. Payroll Officer

Als Payroll Officer ben je verantwoordelijk voor de loonsverwerking (in samenwerking met het sociaal secretariaat) en de personeelsadministratie van de organisatie. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor collega’s over zaken als langdurige ziekte, tijdskrediet, ouderschapsverlof… Nauwkeurig en cijfermatig kunnen werken en goede communicatieve vaardigheden zijn een must voor deze functie. Daarnaast is het belangrijk dat je discreet bent: je gaat om met persoonlijke informatie van collega’s, die je met de nodige confidentialiteit moet behandelen. Om in aanmerking te komen voor een job als payroll officer, moet je beschikken over een bachelor- of masterdiploma, bij voorkeur in een humane richting. Op verschillende hogescholen kan je een specifieke payroll-opleiding volgen. De meeste bedrijven vragen één à twee jaar relevante ervaring. Maar de functie is ook toegankelijk voor starters, zeker als je een specifieke opleiding gevolgd hebt. Wie dat wil, kan je vanuit de functie van payroll officer doorgroeien naar een leidinggevende rol, bijvoorbeeld payroll manager. Je kan je ook specialiseren in een bepaald vakgebied of evolueren naar een meer strategische functie zoals HR business partner (zie verder).

 

2. HR Officer

Als HR Officer, ook wel HR Assistent genoemd, vervul je hoofdzakelijk een ondersteunende en administratieve rol op de HR-afdeling. Tot je takenpakket behoren het beheren van personeelsinformatie, het bijhouden van in- en uitdiensttredingen, het opstellen van arbeidscontracten en het verzorgen van de communicatie naar medewerkers. Je werkt nauw samen met de HR Manager, bijvoorbeeld voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers: vacatureteksten schrijven, kandidaten selecteren, sollicitatiegesprekken plannen… Als HR Officer moet je over sterke empathische en communicatieve vaardigheden beschikken. Je krijgt te maken met verschillende medewerkers binnen het bedrijf, die je bovendien soms persoonlijke informatie toevertrouwen. Het is belangrijk dat je hier discreet mee omgaat. Betrokkenheid en goed kunnen luisteren komen ook goed van pas. Wil je aan de slag als HR Officer? Dan heb je een bachelordiploma nodig. Volgde je de richting human resources management, dan heb je een streepje voor. Deze functie is geschikt voor starters. Als je de ambitie hebt om op termijn door te groeien op de HR-afdeling, dan is dat zeker mogelijk.

 

3. HR Business Partner/HR BP

In steeds meer bedrijven wordt de HR-afdeling gezien als een cruciaal onderdeel van de volledige bedrijfsstrategie, in plaats van enkel een ondersteunende dienst. In deze context speelt de HR Business Partner een grote rol. Hij/zij houdt zich bezig met taken die van strategisch belang zijn voor het bedrijf: personeelsbeheer en -coaching, retentiemanagement, productiviteit, veranderingsprocessen, bedrijfscultuur, ondersteuning van de medewerkers op de HR-afdeling… Als HR Business Partner bekijk je de HR-afdeling van buitenaf en stuur je bij waar nodig. Je bent betrokken bij belangrijke managementbeslissingen en slaat de brug tussen het management en de HR-afdeling. Doordat je de HR-afdeling vooral benadert vanuit een overkoepelend zakelijk perspectief en niet enkel met een HR-bril, kan je actief bijdragen aan de realisatie van de bedrijfsdoelstellingen. HR Business Partner is een boeiende functie met veel verantwoordelijkheid en een grote toegevoegde waarde. Als je voldoende ervaring hebt in een andere HR-functie en graag een meer strategische rol wil vervullen, kan je je opwerken tot HR Business Partner.

 

4. Talent Acquisition Specialist/TA Specialist

Een Talent Acquisition Specialist is een professional op het gebied van personeelswerving en -selectie. Je bent verantwoordelijk voor het aantrekken en aanwerven van getalenteerde en gekwalificeerde kandidaten voor openstaande vacatures binnen de organisatie. Het exacte takenpakket verschilt van bedrijf tot bedrijf. Doorgaans sta je in voor het opstellen en plaatsen van vacatures, het proactief zoeken naar kandidaten via diverse kanalen, het screenen van CV’s en sollicitaties, het voeren van sollicitatiegesprekken, het onderhandelen over salarissen en arbeidsvoorwaarden, en het coördineren van de aanwervingsprocedure. Het doel van jouw functie is meer dan het vullen van bestaande vacatures. Het gaat vooral over het aantrekken en aanwerven van de juiste ervaring en expertise met het oog op de toekomstige ontwikkeling en groei van de organisatie. Een Talent Acquisition Manager beschikt over een grondige kennis van de arbeidsmarkt en is op de hoogte van trends en technieken op vlak van werving en selectie. Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn een must aangezien je veel contact hebt met kandidaten, collega’s en andere stakeholders. Om aan de slag te gaan in deze functie, moet je naast een bachelordiploma beschikken over enkele jaren relevante ervaring, eventueel in de vorm van een stage, op een HR-afdeling.

 

5. HR Manager

Als HR Manager ben je verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van het bedrijf. Je vormt de link tussen het management en de werknemers en zorgt ervoor dat de organisatiedoelen bereikt worden. Je hebt de leiding over het HR-team en bent het aanspreekpunt voor het personeel op alle niveaus. Jij bepaalt de HR-strategie en het wervings- en selectiebeleid voor nieuw personeel, meestal in samenwerking met andere HR-medewerkers zoals de HR Officer of de HR Business Partner. Je waakt over de persoonlijke ontwikkeling van het personeel, bijvoorbeeld via bijscholingen en trainingen, en je bent verantwoordelijk voor eventuele reorganisaties. De taken die je als HR Manager opneemt, verschillen van bedrijf tot bedrijf en zijn vaak afhankelijk van hoe groot het bedrijf is. Naast leidinggevende capaciteiten heb je voor deze functie voldoende communicatieve vaardigheden en people skills nodig. Je gaat goed om met mensen, hebt een groot inlevingsvermogen en weet hoe je talenten en ambities kan stimuleren. Als HR Manager moet je minstens in het bezit zijn van een bachelordiploma. Gezien de grote verantwoordelijkheid van de functie vragen de meeste bedrijven wel een masterdiploma, aangevuld met enkele jaren ervaring in personeelszaken. Meestal groeien HR Managers door vanuit een andere functe op de HR-afdeling.

 

Op zoek naar een boeiende job in HR? Bekijk onze vacatures

Naar onze vacatures

Meer blogposts...