Trends in finance en boekhouding: dit mag je verwachten in 2022

Geplaatst door Robert Half op 02/12/2021

Digitalisering en transformatie, maar ook veerkracht en aanpassingsvermogen, zijn veel voorkomende thema’s binnen finance en boekhouding. Bedrijven zoeken sterke profielen – op tijdelijke of vaste basis – die naast hun technische kennis ook aanvullende skills hebben. Tot die conclusie komt Robert Half na een bevraging van 300 C-level-managers in kmo’s en grote bedrijven in België.

Focus op digitalisering en transformatie

De strategische prioriteiten van CFO’s richten zich op het transformeren en digitaliseren van processen. Het gaat dan om de transformatie van projecten en processen die invloed hebben op finance, het tegemoetkomen aan rapporteringsstandaarden in finance en accounting, het implementeren van big data en het automatiseren van finance- en accounting-processen om de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen.

War for talent leidt tot korter sollicitatieproces en meer extralegale voordelen

In de financiële sector woedt de vraag naar talent nog steeds. Kandidaten zitten meer dan ooit in de driver’s seat. Het sollicitatieproces werd daardoor het afgelopen jaar sterk ingekort en die trend zal zich waarschijnlijk in 2022 voortzetten. Een zo kort mogelijk sollicitatieproces is immers van groot belang om geen kandidaten te verliezen.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om sollicitanten over de streep te trekken met een aantrekkelijk loonpakket. Bedrijven proberen zo veel mogelijk vast te houden aan een vast loonpakket. Tegelijk zetten ze sterk in op het aanbieden van extra voordelen, waardoor medewerkers minder snel op zoek gaan naar een andere job. Het gaat dan om voordelen als een bedrijfswagen, doorgroeimogelijkheden, een goede work-life-balance en telewerkmogelijkheden.

Meest gegeerde functies

In finance en accounting vind je zowel vaste als tijdelijke functies. Voor de volgende functies zijn momenteel heel wat vacatures voor een vaste job te vinden: accountant, business controller, financial controller, finance manager en (financial) accountant.

Tijdelijke jobs in finance en accounting zijn ideaal voor wie van verschillende functies wil proeven. Wie op zoek is naar die flexibiliteit, vindt voor de volgende functies vast en zeker een vacature in eigen regio: accountant, assistant accountant, accounts payable accountant, general ledger accountant en credit collector.

Sollicitanten in finance en accounting kunnen bovendien terecht in een waaier aan sectoren. Momenteel zijn de meeste vacatures te vinden in de logistieke sector, de autosector, retail, food & food processing en de bouwsector.

Zoektocht naar nieuwe vaardigheden

Bedrijven zoeken werknemers die naast de technische kennis van finance en boekhouden ook aanvullende skills hebben, zoals aanpassingsvermogen en veerkracht, sterke communicatievaardigheden, leiderschap, business-inzicht en nieuwsgierigheid.

Kennis van specifieke ERP- en BI-tools (bijvoorbeeld SAP en Navision) wordt ook steeds belangrijker. Finance management, commercieel inzicht, analytische skills en credit management zijn dan weer skills die moeilijk te vinden zijn. Beschik je over deze vaardigheden, dan heb je dus absoluut een streepje voor op andere sollicitanten.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids

Meer blogposts...