Werken in finance en accounting: dit zijn de trends voor 2024

Geplaatst door Robert Half op 18/10/2023
Geschatte leestijd: 3 minuten

 

Tegenwoordig verwachten bedrijven meer van hun financiële en boekhoudafdeling dan alleen het verwerken van cijfers. Transactionele taken en handmatige processen worden steeds vaker uitbesteed, geautomatiseerd of vereenvoudigd aan de hand van technologie. De klemtoon ligt vandaag op een finance departement dat het management adviseert en ondersteunt bij het nemen van strategische beslissingen. Interesse in een job in finance en boekhouding? Met deze trends moet je rekening houden.

Financiële afdeling als businesspartner

De puur boekhoudkundige functie van de financiële afdeling neemt af. Finance is geen aparte ‘silo’ meer in het bedrijf en wordt steeds meer een strategische businesspartner die het management proactief ondersteunt bij de strategische besluitvorming. Op de huidige arbeidsmarkt is er veel vraag naar financiële en boekhoudkundige profielen die naast de juiste technische expertise over ruimere vaardigheden beschikken. Zo kunnen ze breder en met meer verantwoordelijkheden ingezet worden in het bedrijf, in het kader van groei en/of financiering van projecten. Bij kandidaten wordt steeds meer gekeken naar IT-skills, talenkennis, leiderschap, analytisch vermogen en groeipotentieel. Inhoudelijke kennis van de job is en blijft de basis, maar het is veel meer dan dat.

Keuze uit diverse functies en sectoren

Wie een job zoekt in finance en boekhouding, kan kiezen uit verschillende functies in diverse sectoren, zowel vast als tijdelijk. De vraag naar nieuwe medewerkers is het hoogst in accountancy, logistiek, food & food processing en chemie. Business controller, accountant, financial controller, finance manager en chief accountant behoren tot de meest gezochte profielen. Het beroep van accountant-boekhouder wordt beschouwd als een knelpuntjob, dus werkzekerheid gegarandeerd.

Mooi loonpakket met extralegale voordelen

Doordat getalenteerde financiële profielen gegeerd zijn op de arbeidsmarkt, kunnen en durven kandidaten eisen stellen op het vlak van salaris. Als starter kan je rekenen op een mooi loon. Bedrijven die extralegale voordelen bieden bovenop het bestaande loonpakket hebben een streepje voor. Een bedrijfswagen, flexibel inkomensplan, verzekering gewaarborgd inkomen, tandverzekering en bonus zijn de extraatjes die het meest in de smaak vallen als aanvulling op het bestaande aanbod aan voordelen.

Wat kan je verdienen in finance en boekhouding?

Het is moeilijk om een getal te plakken op het loon van een werknemer in finance en boekhouding doordat er zoveel verschillende functies zijn in uiteenlopende sectoren. Ook de ervaring van de kandidaat en het type bedrijf spelen een rol. Een basis startloon bedraagt rond de €2.800 voor een assistant accountant. De lonen gaan verder van €3.252 voor een accountant clerk over € 4.041 voor een financial controller tot €7.604 voor een finance manager. Wie kiest voor een job in finance en boekhouding kan alleszins rekenen op een mooi loon, vaak aangevuld met extralegale voordelen.

Hoeveel zou ik moeten verdienen of aanbieden?

Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en office support, financiën en boekhouding, IT, legal en project- en interimmanagement.

Meer blogposts...