Hottest job van 2022 – de IT-recruiter

Geplaatst door Robert Half op 09/08/2022
Geschatte leestijd: 4 minuten

Dat er een aanhoudende en steeds groter wordende vraag is naar geschikte IT-profielen is een open deur intrappen. We worden om de oren geslagen met cijfers en inzichten rond digitalisatie, digital transformation, cybersecurity en automatisatie van bedrijfsprocessen, programma’s en tools. Kortom, jobs binnen IT en technologie zijn hot. Maar wat misschien een nog hotter job is, is de persoon die al deze profielen gaat zoeken en matchen met de juiste vacature. Zonder deze digitale duizendpoot is het voor bedrijven onbegonnen werk om hun openstaande IT-vacatures ingevuld te krijgen. Dus dé hottest job van 2022? Dat is niet de IT’er, maar de IT-recruiter.

IT-recruitment

Business analysis, cybersecurity, Data en BI, E-commerce, IT Management en Software Development zijn maar enkele van de specialisaties die de term IT omvat. Weinig sectoren die zo divers en uiteenlopend zijn als de IT-sector. En ook weinig sectoren waar processen zo snel en zo vaak veranderen. Het is dan ook weinig verrassend dat met de versnelde digitalisatie en automatisatie de vraag naar geschikte IT-profielen sterk toeneemt en dat de onderlinge concurrentie groot is.

Bedrijven met openstaande vacatures hebben er dan ook baat bij om dat geschikt personeel snel te vinden én aan te trekken. En wie kan dat beter dan een gespecialiseerde IT-recruiter.

Eigenschappen van de IT-recruiter

Naast de algemene vaardigheden waarover elke goede recruiter moet beschikken, onderscheidt een IT-recruiter zich op verschillende vlakken.

1. Sterke interesse in IT

Hoewel het natuurlijk een groot pluspunt is als iemand een grondige kennis heeft op het vlak van IT, is dat misschien in eerste instantie niet noodzakelijk. Belangrijker is de voeling en de interesse die de recruiter heeft met het vak, en de bereidheid om hierover bij te leren. Als de persoon niet weet waarover hij of zij spreekt, zal dit nefast zijn voor succesvolle aanwervingen.

2. Mee met de trends

Als er een sector is waar er constant vernieuwingen zijn, is dat wel in de IT-sector. Naast een sterke interesse in IT, is het dus belangrijk dat de recruiter ook mee is met de laatste trends. Wanneer dit niet het geval is, gaat de persoon de behoeftes van de vacature misschien niet helemaal begrijpen en zal hij of zij hier ook niet op kunnen inspelen tijdens gesprekken. Bovendien doorprikken ervaren IT-profielen dat ook meteen. Ken je bepaalde termen niet? Wees daar dan ook eerlijk over.

3. Agile mindset

Terwijl veel departementen in bedrijven doorgaans vrij statisch zijn en blijven, is het IT-departement eentje die gekenmerkt wordt door constante verandering: nieuwe programma’s, nieuwe programmeertalen, nieuwe methodologieën… Om deze boot niet te missen, moet je een agile mindset hebben en kunnen bijleren waar nodig.

4. Adviesrol

Er is al veel inkt gevloeid over de arbeidsvoorwaarden van IT’ers in de huidige markt. Een goede IT-recruiter geeft hierin ook advies: stemmen de salarisverwachtingen van de kandidaat overeen met wat er op de markt wordt aangeboden, wat zijn de meest geboden extralegale voordelen, welke trends zien ze op de markt die interessant kunnen zijn voor kandidaten… Inspiratie hierover vind je in de Salarisgids van Robert Half.

De IT-recruiter is echter ook een cruciale trusted advisor voor de organisatie zelf. Het is immers essentieel om de juiste soft en hard skills te begrijpen, te overleggen met senior management welke cultuur en DNA de organisatie wil uitdragen en wie de beste fit is om de teams te vervoegen. De IT-recruiter moet een sterke business partner zijn voor het management of de directie.

5. Doorzettingsvermogen

De concurrentie op de markt vandaag is zeer sterk en je kan er bijna prat op gaan dat elke kandidaat die je contacteert, ook al benaderd werd door een andere recruiter. Het is dus van belang om over genoeg doorzettingsvermogen te beschikken, en niet op te geven wanneer het even tegen zit. Maar het kan soms ook pittig zijn om volledig ondergedompeld te worden in de brede wereld van ICT. Ook dan is doorzettingsvermogen belangrijk om kennis van zaken op te bouwen.

6. Persoonlijke aanpak

Een grote differentiator voor IT-recruiters (en recruiters in het algemeen) is het bieden van echte meerwaarde door een persoonlijke aanpak. Het kunnen meedenken en oprecht luisteren naar een kandidaat, het meedenken over carrièremogelijkheden op lange termijn en het focussen op kwaliteit maken voor werkzoekenden een groot verschil.

Gegarandeerde carrière

Er bestaat geen twijfel over dat de IT-recruiter extreem gegeerd is geworden op de arbeidsmarkt. Bedrijven kunnen niet zonder om de IT-vacatures in te vullen. Heb je ambitie om als IT-recruiter aan de slag te gaan? Dan kan je er prat op gaan dat er voldoende werkgelegenheid is. Bovendien kan je als IT-recruiter ook rekenen op een mooi salarispakket. Als je de hottest job van 2022 hebt, dan verdien je dat ook wel.

Op zoek naar een IT-profiel om je personeelsbestand te versterken? Wij helpen u graag verder.

 

Interesse in een veelbelovende toekomst als IT-recruiter? Neem contact met ons op.

Meer blogposts...