Een carrière als General Ledger Accountant: dit staat je te wachten

Geplaatst door Robert Half op 27/03/2023
Geschatte leestijd: 3 minuten

Heb je een neus voor cijfers en wiskunde en ben je niet vies van verantwoordelijkheid? Dan is een job als General Ledger Accountant jou misschien op het lijf geschreven. Wat is een General Ledger, welke opleiding is vereist en welk salaris mag je verwachten? Je leest het in dit artikel.

Bij de financiële administratie van een bedrijf komt heel wat kijken. Als General Ledger Accountant ben je hier een belangrijke spilfiguur in. Het is een veelgevraagde job met een gevarieerd takenpakket, tal van verantwoordelijkheden en een interessant toekomstperspectief.

Wat is een General Ledger Accountant?

Als GL Accountant ben je verantwoordelijk voor het bewaken en verbeteren van de financiële administratie van een bedrijf op basis van boekhoudkundige en managementgegevens. In vacatures worden ook de benamingen ‘General Ledger Clerk’ en ‘Consolidator’ gebruikt. Het takenpakket van een General Ledger Accountant is gevarieerd en afhankelijk van de structuur van het bedrijf:

 • Je verzamelt, controleert en analyseert alle documenten met betrekking tot de economische, financiële en fiscale activiteiten van de onderneming of de groep (bv. boekhoudkundige en fiscale aangiften, verslagen, balansen, winst- en verliesrekeningen) met het oog op de financiële consolidatie van de resultaten van de moeder- en dochtervennootschappen.
 • Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van de geconsolideerde boekhoudkundige en budgettaire resultaten. Hierbij hou je rekening met alle (internationale) fiscale en juridische normen.
 • Je staat in voor de jaarlijkse belastingaangifte en het invullen van de BTW-aangifte.
 • Je spoort opportuniteiten en kansen op om de financiële administratie te verbeteren en geeft ze door aan de bedrijfsleiding.
 • Je brengt jaarlijks verslag uit bij de Bedrijfsrevisor.

GL Accountant is een job met veel perspectief. Wie wil, kan doorgroeien naar de functie van Consolidatiemanager, Accounting Director, Controlling Director, Financieel Directeur of Audit Director.

Welke opleiding en skills heeft een General Ledger Accountant nodig?

Om aan de slag te gaan als General Ledger Accountant heb je minstens een bachelordiploma in Accounting (optie management of fiscaliteit) nodig. Met een masterdiploma met financiële focus (bv. Finance/Accounting, Management) heb je een extra troef in handen. Mits een specialisatie in boekhouding, audit, management of finance staan werkgevers ook open voor andere diploma’s. Wie solliciteert als GL Accountant, moet over minimum 5 jaar ervaring beschikken in consolidatie (audit/management control).

Naast een diploma is het belangrijk dat een General Ledger Accountant over de volgende skills beschikt:

 • Beheersing van boekhoudkundige technieken (consolidatie, financiële analyse, financiële rapportering…)
 • Grondige kennis van (internationale) fiscale en juridische normen en regelgeving (IFRS, SOX…)
 • Een passie voor cijfers en financiële wiskunde • Perfecte kennis van en affiniteit met IT-tools (SAP, Oracle, Cognos, Hyperion, JD Edwards…)
 • Sterke analytische vaardigheden en samenvattend vermogen
 • Vlotte beheersing van Nederlands, Frans en Engels
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Stressbestendigheid

Wat is het salaris van een General Ledger Accountant?

Het salaris van een General Ledger hangt af van je leeftijd, werkervaring en de locatie van het bedrijf. Volgens onze Salarisgids verdient een junior GL Accountant gemiddeld €3.231 bruto/maand. Een senior GL Accountant kan rekenen op een maandloon van gemiddeld €4.893 bruto. Vaak komen daar nog mooie extralegale voordelen bij. Denk aan maaltijdcheques, eindejaarspremie, hospitalisatie- of groepsverzekering, GSM en laptop, woon-werkvergoeding… Bekijk onze vacatures en start binnenkort jouw carrière als General Ledger Accountant.

 

Bekijk onze vacatures en start binnenkort jouw carrière als General Ledger Accountant

Meer blogposts...