5 goede redenen om te kiezen voor een carrière in rekrutering

Geplaatst door Robert Half op 26/10/2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Of je nu net je loopbaan begint of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, werken in de rekruteringswereld kan een boeiende carrièrekeuze zijn. Door op zoek te gaan naar de juiste kandidaat voor een bepaalde functie, speel je als recruiter een cruciale rol in het succes van bedrijven én maak je het verschil op professioneel vlak voor je kandidaten. We geven 5 goede redenen om te kiezen voor een job als recruiter.

Lees ook: Werken in HR? Dit zijn de 5 meestgevraagde profielen

Wat houdt werken als recruiter in?

Recruiters zijn professionals die in opdracht van een bedrijf op zoek gaan naar de ideale kandidaat voor een functie. Het is hun taak om de perfecte match te vinden tussen werkgever en werknemer. Veel recruiters beschikken over een uitgebreide databank van kandidaten die in de loop van de jaren werd opgebouwd. Vinden ze daarin niet de juiste persoon, dan schakelen ze online en offline netwerken in zoals LinkedIn, jobsites, jobbeurzen etc. Recruiters zorgen voor de screening van kandidaten en voeren de eerste gesprekken aan de hand van een diepte-interview. Op basis daarvan selecteren ze de gepaste profielen om voor te stellen aan het bedrijf.

Als recruiter heb je 2 mogelijkheden. Ofwel ga je aan de slag in de commerciële rekrutering bij een gespecialiseerd HR-bedrijf zoals Robert Half. Je gaat dan in naam van een bedrijf (klant) op zoek naar de gepaste werknemer (kandidaat) voor een specifieke functie. Daarnaast kan je kiezen voor interne rekrutering. Je werkt dan op de HR-afdeling van één specifiek bedrijf, waarvoor je op zoek gaat naar de juiste kandidaten voor hun interne vacatures. Hierbij vertegenwoordig je dan altijd hetzelfde bedrijf.

Waarom kiezen voor een carrière als recruiter?

1. Grote impact op bedrijven en medewerkers

Doordat je bedrijven helpt bij het aantrekken en behouden van talent, draag je bij aan de optimalisatie van hun processen en dus ook aan hun succes. Als de juiste mensen – dankzij jou – op de juiste plaats zitten, komt dit bovendien de bedrijfscultuur en -sfeer ten goede. Maar ook voor kandidaten maak je het verschil. Je staat met hen in contact om hen te helpen in hun zoektocht naar een nieuwe, passende job of je assisteert hen bij de volgende stap in hun carrière.  

2. Skills en attitude belangrijk

Voor een carrière in recruitment heb je niet per se een HR-gerelateerd diploma nodig. Vaak zijn algemene skills, leergierigheid en attitude belangrijker dan een bepaalde opleiding. In de praktijk zal je bij de gespecialiseerde HR-bedrijven vaak medewerkers aantreffen met een bachelor – of masteropleiding. Als recruiter is vooral mensenkennis van groot belang. Je moet goed kunnen luisteren, gerichte vragen stellen en relaties opbouwen met werkgevers (klanten) en toekomstige werknemers (kandidaten). Vaak komen kandidaten met een ‘atypische’ achtergrond (bv. legal, psychologie, talen, communicatie, geschiedenis…) eerder toevallig in een HR-job terecht, en bouwen ze er vervolgens hun hele carrière in uit. HR-specifieke kennis en hun expertise in de nicheprofielen (bij gespecialiseerde rekruteringsbedrijven) leren ze vooral ‘on the job’.

3. Continu bijleren en groeien

Als recruiter blijf je voortdurend bijleren. Wet- en regelgeving, technologie en trends op het gebied van human resources evolueren constant. Denk maar aan de opkomst van artificial intelligence, die net als in andere sectoren een ‘hot topic’ is in de recruitmentsector. Als recruiter is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van al deze veranderingen. Zo ontwikkel je je professionele vaardigheden en vergroot je je HR-kennis. Doordat je veel met mensen samenwerkt, scherp je bovendien je communicatieve vaardigheden aan. Kortom, werken als recruiter biedt veel kansen om professioneel én persoonlijk te groeien.

4. Veelzijdige job

Ook het gevarieerde takenpakket maakt werken als recruiter zo aantrekkelijk. Je staat niet alleen in voor de werving en selectie van kandidaten, maar bent vaak ook betrokken bij talentontwikkeling, arbeidsconflicten, negotiaties, diversiteitsbeleid… Geen enkele werkdag ziet er hetzelfde uit en dat houdt je job zeer boeiend!

5. Interactie met mensen

Als recruiter heb je dagelijks veel contact met mensen op alle bedrijfsniveaus, van managers en leidinggevenden tot (toekomstige) werknemers. Hou je van communicatie en relaties opbouwen? Dan is dit echt een job voor jou. Doordat je mensen helpt om de juiste job te vinden en zo hun volledig potentieel te ontwikkelen, bouw je mee aan hun (werk)geluk. Bovendien speel je een adviserende rol voor beide partijen. Je ondersteunt bedrijven en kandidaten in kandidatenselectie, sollicitaties, de voorbereiding van interviews, salaris- en contractonderhandelingen en de match met de bedrijfscultuur. Dat geeft veel voldoening!

Op zoek naar een boeiende job in HR? Bekijk onze vacatures

Naar onze vacatures

Meer blogposts...