Werk vinden anno 2015: 5 (extra) tips voor jobzoekers

Voor werkzoekenden kan de zoektocht naar een job soms uitdagend zijn, maar voor zij die het goed aanpakken, kunnen de kaarten gunstig liggen.

Als je je goed voorbereidt op de sollicitatieprocedure, je gebruik maakt van verschillende tools, in kaart brengt wat je professionele ambities zijn en bereid bent om tijdelijke projecten aan te pakken, is de kans groter dat je een job vindt die bij je past. Hier zijn alvast vijf manieren om je zoektocht naar een job in 2015 te intensifiëren.

1. Werk vinden in 2015: de aanhouder wint

Ontmoedigd omdat je al enkele weken geen reactie gekregen hebt op de vele sollicitatiebrieven die je hebt verstuurd? Dan hebben wij een gouden tip voor je: laat het niet slabakken. Net op die moeilijke momenten in jouw zoektocht naar een job kan er vaak een uitnodiging komen voor een gesprek uit onverwachte hoek. Het klinkt misschien overdreven, maar je doet er ook goed aan rekening te houden met vakantieperiodes, zoals de krokus- en paasvakantie. Recruiters die dringend nieuwe mensen nodig hebben maar binnenkort hun vakantie ingaan, willen doorgaans graag dat het snel gaat. Ga er dus niet zomaar van uit dat er rond de vakantieperiodes minder gewerkt wordt.

Vaak is het tegendeel waar: vakanties zijn de periode bij uitstek om kort op de bal te spelen en potentiële werkgevers te benaderen. Zorg dat je in je zoektocht naar een job gebruik maakt van de verschillende beschikbare tools. Zorg dat je een actueel en volledig profiel hebt op LinkedIn en een professioneel imago uitstraalt op sociale media, spreek erover met je relaties en besteed voldoende aandacht aan het netwerken, bezoek de websites van bedrijven waar je zou willen werken en ga na of ze geen openstaande jobs hebben, zoek naar jobs via vacaturebanken en stuur je cv naar interim- en selectiebureaus.

2. Bereikbaarheid is alles

Wees voorbereid op de sollicitatieprocedure. Zorg ervoor dat je je research over het bedrijf al gedaan hebt vóór je er op gesprek gaat. Zo kun je meteen instemmen wanneer de hr-verantwoordelijke je vraagt of je morgen al kunt langskomen. Misschien moet het zelfs zó snel gaan dat het gesprek per telefoon of via Skype plaatsvindt. Wees dus ook voorbereid op een gesprek via de digitale weg.

3. Weet wat je wil

De kans is groot dat je goede voornemens gemaakt hebt op 31 december 2014. Eigen aan die voornemens is dat ze specifiek zijn, en gerangschikt in volgorde van belangrijkheid. Waarom pas je dat principe niet eens toe op je professionele ambities? Probeer te bepalen wat jouw sterktes en zwaktes zijn, welke richting je op professioneel vlak wilt uitgaan en welke zeker niet, of bij welke bedrijven jouw profiel aansluiting vindt. Dat bespaart je een hoop teleurstellingen én het zorgt ervoor dat je beter overkomt bij potentiële werkgevers. Iemand die duidelijk weet waar zijn ambities liggen en die op voorhand al in kaart heeft gebracht, krijgt de voorkeur boven een twijfelaar die niet goed weet wat hij wil. En zo komen we bij de volgende tip:

4. Twijfel niet te lang

Heb je de sollicitatieprocedure doorstaan en ligt er een voorbeeldcontract op tafel? Neem dan gerust je tijd om na te denken over het aanbod, maar twijfel niet té lang. Een of twee dagen is een maximum. Denk je nog langer na, dan krijgt de recruiter misschien de indruk dat je niet écht geïnteresseerd bent in de job en kan hij andere kandidaten opnieuw in de running brengen.

5. Werk vinden in 2015: geef tijdelijk werk een kans

Waarom zou je focussen op een vaste job, als er zo veel interim-jobs voorhanden zijn? In de maand december 2014 is het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid gestegen met 0,28 procent ten opzichte van de vorig maand. Dat meldt Federgon, de koepel van HR-dienstverleners. In afwachting van een vast contract, is het dus altijd een goed idee om tijdelijk werk aan te nemen. Zeker als die interim-job aansluit bij je diploma en profiel. Het geeft je de kans om nuttige ervaring op te doen, een bedrijf beter te leren kennen en je netwerk uit te breiden. Niets dan voordelen, dus.

Bij Accountemps vind je interessante interim-jobs voor boekhoudkundige en financiële professionals en OfficeTeam is dan weer gespecialiseerd in het aanbieden van administratieve jobs op interim-basis. Misschien zit er wel iets voor jou tussen? Werk vinden in 2015? Wees bereikbaar en creatief. Ligt die vaste job niet meteen in het verschiet? Neem dan tijdelijke opdrachten aan en breid je cv uit, zodat recruiters zien dat je niet hebt stilgezeten.

Deze pagina delen