Welke vaardigheden hebben managers nodig?

Het lijkt misschien alsof de jaren in aanloop en de sollicitatie voor de functie zelf het moeilijkste zijn bij het verwerven van een managementfunctie.

Maar in werkelijkheid begint het zware werk pas daarna. De sleutel tot goed management is niet echt een geheim. Het gaat er vooral om dat u moet zorgen dat u over de essentiële vaardigheden beschikt die nodig zijn om de functie efficiënt uit te voeren en, als dat niet het geval is, dat u er tijd aan moet besteden om elk van deze vaardigheden op hun beurt te ontwikkelen. Ontdek hier de troeven van succesvolle managers.

Communicatie

Het lijkt een van de meest voor de hand liggende punten die van een aspirant-manager worden verlangd, maar het is verrassend om zien hoeveel leiders het aan communicatieve vaardigheden ontbreekt. Een goede communicator zijn, die op een duidelijke en zelfverzekerde manier één-op-één met medewerkers kan praten, is slechts het begin. Als manager moet u ook zelfverzekerd zijn wanneer u honderden mensen tegelijk moet toespreken. Het gaat ook niet alleen om de woorden die u gebruikt, maar ook om uw vermogen om naar werknemers te luisteren en hun opmerkingen mee te nemen. Zodra u deze vaardigheden onder de knie hebt, moet u er als goede manager voor zorgen dat er een regelmatige communicatie in stand gehouden wordt met anderen doorheen het bedrijf.

Relaties

Netwerken is altijd al een belangrijk onderdeel geweest van de zakenwereld, maar het belang ervan wordt vertienvoudigd wanneer het om managers gaat. Als individu in een gezaghebbende functie is het belangrijk om naar iedereen binnen een organisatie te luisteren en hen te ontmoeten. Het tonen van zelfverzekerdheid en gezag, met respect voor anderen, kan u goed van pas komen voor de toekomst – dus houd u niet in.

Teambuilding

Van managers wordt verwacht dat ze hun personeel door en door kennen, en dus is het belangrijk om de tijd te nemen om de vaardigheden van uw team te beoordelen en te zien hoe die het best ingezet kunnen worden binnen de werkomgeving. Door hun verschillende vaardigheden en eigenschappen te bepalen, zal u niet alleen uw eigen werk een stuk gemakkelijker maken, maar zal u ook het bredere team gunstig stemmen en zo de werktevredenheid verhogen en het personeelsverloop verminderen. En door een team ter beschikking te hebben dat u kent en begrijpt, zal u klaar zijn voor elke uitdaging die op uw pad komt.

Managers stellen doelen

Het is misschien wel de meest angstaanjagende taak waarmee managers geconfronteerd worden: als manager is het essentieel om snel te kunnen denken en op korte tijd mensen en middelen efficiënt te kunnen organiseren. Oefening mag dan wel kunst baren, maar het is voor iedereen die deze specifieke vaardigheden wil uitdiepen een goed begin om regelmatige doelen te stellen, technieken voor timemanagement te gebruiken en anderen om advies en hulp te vragen bij het dagdagelijkse werk. Probleemoplossend denken valt hier ook onder, dus probeer steeds alternatieven klaar te hebben voor het geval er een obstakel opduikt, en wees niet bang om te brainstormen. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.

Deze pagina delen