Misschien heb je bij je zoektocht naar een studentenjob vooral rekening gehouden met het geld dat je daarmee in het laatje krijgt (je had een heleboel reis- en/of festivalplannen, en daarvoor wou je je spaarrekening niet helemaal plunderen).

Of misschien heb je steevast vakantiejobs gedaan die aansloten bij het soort vaste job dat je graag zou doen, zodat je al eens kon proeven van je professionele toekomst. Wanneer het tijd is om te gaan solliciteren, zet je niet zomaar eender welke studentenjob op je cv. Als je een goede indruk wilt maken, hou je het best rekening met de volgende richtlijnen.

Download ook zeker onze gratis cv-template en vergroot met een professioneel cv je kansen op een sollicitatiegesprek.

Relevantie is de gouden regel

Twijfel je of je bepaalde studentenjobs wel moet opnemen op je cv? Dan doe je er goed aan om bij jezelf naar de relevantie ervan te peilen. En dat mag je best breed interpreteren.

Als je bijvoorbeeld voor een job solliciteert waarbij je veel in contact komt met klanten of leveranciers, dan kun je je communicatieve vaardigheden, klantvriendelijkheid en klantgerichtheid gerust onderstrepen door vakantiejobs in de horeca of als winkelbediende te vermelden, zelfs al wil je uiteindelijk in een heel andere sector aan de slag.

Het allerbelangrijkste is dat je kunt uitleggen welke vaardigheden je verworven hebt als jobstudent, en je kunt motiveren waarom die jou dé geschikte kandidaat voor de job maken. In je sollicitatiebrief kun je al wat tekst en uitleg geven, maar je moet vooral voorbereid zijn om tijdens het sollicitatiegesprek duidelijkheid te scheppen over je (werk)ervaringen.

 

Motivatie tonen via studentenjobs

Het grote pluspunt van studentenjobs opnemen op je cv – zelfs al ga je uiteindelijk in een totaal andere sector solliciteren: je toont je werkijver en gedrevenheid aan je toekomstige werkgever, die zo meteen ziet dat je van aanpakken weet.

Maar dat voordeel weegt niet op tegen de relevantieregel van daarnet: neem niet eender welke job op in je cv zonder dat je dit kunt motiveren, want het kan ook tegen je gebruikt worden. Sommige werkgevers redeneren namelijk als volgt: een kandidaat die studentenjobs heeft gedaan, heeft minder tijd geïnvesteerd in (en was dus minder geïnteresseerd in) zijn opleiding zelf, en dat laatste is toch nog altijd wat telt.

In de industriële sector blijken studentenjobs zelfs tegen je te werken, omdat ze je zouden verhinderen om het maximum uit je studies te halen.

 

Spreek je netwerk aan

Als je op zoek bent naar een job, wil je er natuurlijk voor zorgen dat zo veel mogelijk mensen jouw cv onder ogen krijgen. Zeker als je een studentenjob hebt gedaan in de sector waar je effectief aan de slag wil, is het een goed idee om je cv onder je netwerk te verspreiden.

Heb je een goede band opgebouwd met je leidinggevende en weet je zeker dat hij of zij tevreden was over jouw prestaties? Aarzel dan niet om referenties of aanbevelingen te vragen. Zo kun je bijvoorbeeld je LinkedInprofiel versterken met een persoonlijke lofbetuiging van je ex-teamlead of ex-collega’s. Op die manier haal je zelfs na je periode als jobstudent er het maximum uit.

Benieuwd hoe Robert Half je kan helpen bij het vinden van een tijdelijke job? Bezorg ons je cv, we leren je graag kennen. 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Schenk dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download onze cv-template gratis en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF
  4. Mail je splinternieuw cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Bezorg je cv zeker ook aan Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Druk af en neem mee naar je eerste gesprek