Welke jobprofielen leveren het mooiste salaris op?

De Belgische bedrijven zien de toekomst weer rooskleurig in. Voor nieuwe projecten zijn ze op zoek naar competente medewerkers die bijdragen tot het succes van hun business.

Toptalent is en blijft namelijk een onderscheidende factor om mooie resultaten te boeken. Uit de Robert Half Salarisgids 2015 blijkt dat het salaris een doorslaggevende factor is om boekhoudkundige en financiële profielen aan te trekken.

Salaris cruciaal bij jobkeuzes

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, kies je op basis van een aantal criteria. De sector, de grootte van het bedrijf, de bedrijfscultuur, vakantiedagen, het woon-werkverkeer: het zijn allemaal redenen om ergens wel of niet aan de slag te gaan. En daarnaast is er natuurlijk ook het verloningspakket. Dat is samengesteld uit een aantal onderdelen zoals extralegale voordelen, bonussen en eventueel aandelen of winstdeling. Maar potentiële medewerkers beschouwen het salaris nog altijd als dé doorslaggevende factor. Bovendien is dat ook een van de redenen waarom mensen een andere baan zoeken. Ook de financiële sector krijgt met dit fenomeen te maken. 80% van de CFO’s en financieel directeurs is bezorgd dat de topperformers van hun finance- en accountafdeling het bedrijf verlaten.

Hevige concurrentiestrijd op de arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt heerst een felle concurrentiestrijd. Bedrijven zijn op zoek naar topkandidaten en doen er alles aan om medewerkers te vinden die over alle ‘need-to-have’- én ‘nice-to-have’- vaardigheden beschikken. Volgens onze Salarisgids is er in de financiële sector een grote nood aan mensen met de juiste vaardigheden. Acht op tien van de financieel verantwoordelijken geven een gebrek aan vaardigheden aan als de voornaamste reden waarom de vraag op de arbeidsmarkt groter is dan het aanbod. Het gaat vooral over een gebrek aan technische niche-expertise (57%), commerciële/zakelijke vaardigheden (15%) en communicatieve vaardigheden (8%).

Gekwalificeerde finance-profielen zijn moeilijk te vinden

De grote meerderheid van de bedrijven, van klein tot groot, is van plan hun financiële en boekhoudkundige teams verder te versterken in 2015. 35% van de financieel verantwoordelijken zal nieuwe financiële posities creëren en nog eens 47% is van plan bestaande posities die vrijkomen in te vullen. Toch blijven CFO’s en financieel directeurs moeilijkheden ondervinden bij hun zoektocht naar financieel toptalent. Uit de Salarisgids blijkt dat deze profielen niet voor het grijpen liggen:

  • boekhoudkundige profielen: 43%
  • financial business analysis: 39%
  • financing controlling: 27%
  • interne audit: 24%
  • tax en treasury: 23%

Salarissen in finance en accounting

Kan je een opleiding en/of ervaring in finance en accounting voorleggen? Dan is er goed nieuws vanuit het salarisfront. Deze jobprofielen zijn gegeerd op de arbeidsmarkt en dat heeft zijn invloed op het salaris. We zetten enkele opvallende cijfers uit onze Salarisgids 2015 op een rijtje:

  • Binnen het departement Accounting verdient een Senior Accountant in 2015 2,2% meer dan het jaar voordien. Hij of zij mag rekenen op een brutomaandsalaris tussen 2.250 en 3.500 euro.
  • Een internal Auditor/Controller met meer dan 5 jaar ervaring kan rekenen op een verhoogd salaris van 2%, wat overeenkomt met een bedrag tussen 4.150 en 7.525 euro.
  • Een controller met 3 tot 5 jaar ervaring is dan weer goed voor een salaris tussen 2.950 en 4.250 euro, goed voor een stijging van 2,1%.
  • Ben je een boekhouder met 3 tot 5 jaar ervaring? Dan kan je rekenen op een salarisverhoging van 2,1%, goed voor een loon tussen 2.625 en 3.550 euro.

We hebben ook onderzoek gedaan naar de regionale verschillen. Daaruit blijkt dat in de regio Brussel en Antwerpen doorgaans hogere startlonen worden geboden. Meer weten? Download de Robert Half Salarisgids 2015 !

Deze pagina delen