Wat is het juiste moment voor een carrièreswitch?

De meeste mensen zijn doorgaans gretig en enthousiast wanneer ze aan een nieuwe job beginnen.

Ze zitten boordevol optimisme over de persoonlijke, professionele en financiële beloning die de job hen zal bieden. Maar na een tijdje ontdek je misschien dat je een andere richting wil inslaan. Welke waarschuwingssignalen zouden erop kunnen wijzen dat het voor jou het juiste moment is om te overwegen om van carrière te veranderen en een andere roeping na te streven? Hoe je presteert op het werk, hangt sterk af van de mate waarin je gemotiveerd bent. Als je al lang dezelfde job uitoefent, kun je gemakkelijk het gevoel krijgen dat je vastzit in een sleur, met van dag tot dag weinig uitdagingen, inspiratie en afwisseling.

Carrièreswitch binnen dezelfde onderneming

Je kunt je natuurlijk aanmelden voor een interne promotie, of de overstap maken naar een ander bedrijf in dezelfde sector, maar als het soort werk dat je doet je fundamenteel verveelt of niet gelukkig maakt, kan je dit gevoel waarschijnlijk moeilijk van je afschudden, ook als je een nieuwe job krijgt. In dat geval kan het misschien beter zijn om van carrière te veranderen. Het loont echter de moeite om er bij stil te staan dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant, en dat je heel voorzichtig te werk moet gaan wanneer je dergelijke belangrijke beslissingen neemt.

Op zoek naar meer uitdaging?

Als je je ongeïnteresseerd voelt en het idee hebt dat je op je werk nergens naartoe gaat, kun je dit altijd eens aankaarten bij je manager en hem of haar laten weten dat je uitdagendere taken wilt uitvoeren. Dat kan altijd nuttig voor je blijken wanneer er kansen opduiken voor promotie. Uiteindelijk moet iedereen zichzelf de vraag stellen of de redenen waarom ze overwegen van job te veranderen onoverkomelijk zijn. Als die redenen aangepakt kunnen worden, is een dergelijke drastische stap misschien niet nodig, maar als je iemand bent die van verandering en nieuwe ervaringen houdt, dan kan het wel eens de beste keuze blijken om een andere richting in te slaan. 

Onderzoek alle mogelijkheden, weeg de kosten en voordelen af van blijven of vertrekken, en denk lang en diep na over je beslissing. 
 

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.

Deze pagina delen