Hoe weet je of je al te lang dezelfde job uitoefent en dat je een carrièreswitch nodig hebt?

Tot op zekere hoogte vertrouw je best op je instinct; soms wéét je gewoon dat het tijd is om je carrière over een andere boeg te gooien. In andere situaties duurt het langer voor het besef komt.

Zeker als je je job graag doet, goed overweg kan met je collega’s en jezelf kan vinden in de missie van het bedrijf, is het eerder makkelijk om permanent in dezelfde rol te blijven. Maar langs de andere kant loop je het risico dat je jezelf niet ontwikkelt als professional, carrièrekansen mist en zo niet je volle potentieel benut.

Soms is het erg nuttig om je huidige job en carrière in het algemeen te evalueren.

Heb je het gevoel dat je de juiste richting uitgaat, of is je vooruitgang gestagneerd? Als een van de volgende signalen op jou van toepassing zijn dan heb je misschien nood aan een carrièreswitch en dus een nieuwe job:

 

1 Je job verveelt je

Als je elke dag hetzelfde doet, tot op een punt dat je er niet meer hoeft bij na te denken, dan heb je een nieuwe uitdaging nodig. Er is niks mis met een job waar je goed in bent, maar er komt een punt waarop je wat meer van jezelf mag vragen.

Als je op hetzelfde niveau blijft, zonder op een betere job te mikken, dan zal je je dat waarschijnlijk beklagen in de komende jaren. Wil je echt dezelfde taken jaar in, jaar uit uitvoeren, tegen hetzelfde loon, tot je met pensioen gaat?

 

2 Je leert niet meer bij

Leer je geen nieuwe vaardigheden meer bij en doe je geen nieuwe ervaring op? Dat wijst erop dat je een nieuwe job of carrière nodig hebt. Slaag je er niet in om gedurende een lange periode nieuwe vaardigheden of ervaring aan je CV toe te voegen, dan maakt dat geen goede indruk op potentiële werkgevers. Dat maakt het natuurlijk moeilijker om een nieuwe job te vinden.

 

3 Je loon stagneert

Als je je meer uit de naad werkt voor weinig of geen extra compensatie, dan zit je wellicht al te lang op dezelfde plek. Slaag je er niet in een promotie of andere job af te dwingen, dan riskeer je je eigen professionele diensten te onderwaarderen. Hoe langer je werkt zonder opslag te krijgen, hoe groter de kans dat je onderbetaald zal blijven .

Maar hoe weet je hoeveel je zou moeten verdienen? Ontdek de Robert Half Salarisgids en kom te weten wat de gemiddelde lonen voor jouw functie zijn.

Ontdek meteen de gemiddelde lonen voor jouw functie

Vergelijk het gemiddelde loon dan met wat je nu verdient . Zit je onder het gemiddelde, dan zoek je misschien beter naar een nieuwe job, of - op z’n minst - probeer je opslag te krijgen.

 

4 Het botert niet meer met je baas

Kunnen jij en je baas het niet goed meer met elkaar vinden? Dan is dat mogelijk een teken dat je gefrustreerd bent en moet er iets veranderen. Spanningen die je niet krijg opgelost zullen je jobtevredenheid en prestaties sterk beïnvloeden.

 

5 Je werkt te veel

Ben je een meer dan capabele werknemer die altijd resultaat levert en sta je ook zo bekend bij je collega’s, dan bestaat het gevaar dat je baas dat als vanzelfsprekend gaat beschouwen. Je workload neemt dan steeds meer toe, zonder dat je er iets voor terugkrijgt.

Als het lijkt alsof je tevreden bent met je huidige rol, dan zal je baas niets willen veranderen. Het is aan jou om deze situatie te voorkomen, en de beste manier om dat te doen is blijven jagen op de volgende kans om door te groeien.

 

6 Je gebruikt je vaardigheden niet

Als je over vaardigheden beschikt die je in je huidige job niet gebruikt, dan is dat niet minder dan verspilling van je talent. Is er niets anders dat je zou kunnen doen om je volle potentieel te benutten? Zeker als je beschikt over nicheskills - die maar weinig mensen bezitten - is er misschien wel een bedrijf dat jou goed wilt betalen.

 

7 Het bedrijf heeft het moeilijk

Als het bedrijf waar je werkt steeds minder winst of zelfs verlies maakt, filialen sluit of mensen ontslaat, dan is het misschien verstandiger om andere oorden op te zoeken.

Moet het bedrijf de boeken neerleggen, dan komt je misschien niet enkel zonder werk te zitten, maar ga je er ook financieel op achteruit. Daarom is het beter proactief te zijn en te vertrekken voor je niet meer anders kan en onder tijdsdruk staat.

 

8 Headhunters hebben je gevonden

Is er een rekruteringsbureau dat je contacteert en je uitnodigt om voor een specifieke job te solliciteren, dan is je moment misschien gekomen. Werkgevers schakelen vaak rekruteerders in om geschikte kandidaten voor hun vacatures te vinden.

Sta je op hun radar, dan is dat een duidelijk teken dat je het goed zou kunnen doen tijdens een sollicitatiegesprek. Dus waarom zou je geen carrièreswitch overwegen? Als men joú opzoekt sta jij in een sterke onderhandelingspositie wanneer het gaat over loon en extralegale voordelen. Misschien sleep je zelfs een tekenpremie uit de brand.

 

Ben jij klaar voor een carrièreswitch?

You only live once. En dus heb je ook maar één professionele carrière. Het is aan jou om daar zoveel mogelijk uit te halen. Je hoeft je niet noodzakelijk op loon of op werken voor een grote organisatie te concentreren om gelukkig te zijn, maar probeer het beste te maken van de talenten die je hebt.

Doe je dat, dan vergroot je de kans op een comfortabel leven voor jezelf en je familie, en zal je maximaal gemotiveerd zijn om alles te geven. Twijfel je, dan is het wellicht tijd voor een carrièreswitch.

Laat niets je tegenhouden om het werk te vinden dat je gráág doet .

Vind nu je nieuwe job