Misschien betekent overweldigende vermoeidheid het begin van een verkoudheid of is je spierpijn het gevolg van het sporten. Maar deze en andere kwalen kunnen ook symptomen zijn die in verband staan met je werkomgeving. Kantoorbanen staan er doorgaans niet om bekend dat ze gevaarlijk zouden zijn voor je gezondheid, maar ze zijn niet zonder risico. De symptomen van kantoorgerelateerde aandoeningen zijn niet zo uitgesproken en worden als gevolg daarvan vaak genegeerd. Uiteindelijk kunnen deze pijntjes en ziektes een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je prestaties, en ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je gedurende langere periodes buiten strijd bent. Hieronder vind je drie vaak voorkomende kantoorgerelateerde aandoeningen en tips over hoe je ze kunt vermijden.

Ai, die pijnlijke rug!

De hele dag aan een bureau zitten eist zijn tol op je lichaam. Neem de regels van de kantoorergonomie in acht om pijn en stijfheid te vermijden in je werkomgeving:

  • Ontspan je schouders en houd je rug recht, terwijl je je voeten plat op de vloer  laat rusten. Als je geen ergonomische bureaustoel hebt, gebruik dan een klein kussen om je rug extra te ondersteunen.
  • Rek je regelmatig uit om stijfheid te voorkomen. Sta indien mogelijk in de  loop van de dag een paar keer op en loop een paar minuten lang door het kantoor.
  • Gebruik een headset om nekproblemen te voorkomen die kunnen ontstaan wanneer je de telefoonhoorn tussen je hoofd en je schouder klemt.
  • Zorg  ervoor dat je niet te ver moet reiken om dingen te pakken. Houd veelgebruikte spullen binnen een afstand van 25 centimeter.
  • Typ met je polsen in een natuurlijke houding om belasting te voorkomen.

Overbelaste ogen

Als je wazig of dubbel ziet en hoofdpijn krijgt, betekent dat dat je even moet pauzeren van het langdurige staren naar een computerscherm. Zorg ervoor dat je tussen 45 en 75 centimeter van het scherm af zit. Laat je ogen regelmatig rusten door zo nu en dan op iets anders te focussen. Knipper regelmatig om droge ogen te vermijden en overweeg om een filter aan te brengen over je computerscherm om schittering te verminderen.

Lethargie na de lunch

Veel office professionals klagen erover dat ze in de loop van de namiddag een dipje hebben. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je energieniveau tijdens de werkuren constant te houden. Een stevige, korte wandeling halverwege de namiddag zorgt voor een goede bloeddoorstroming en biedt je een mentale pauze. Door te kiezen voor een maaltijd rijk aan eiwitten in plaats van een lunch boordevol koolhydraten kan je vermijden dat je eerst een energiepiek krijgt om dan later op de dag te crashen. Wuif aanhoudende pijnscheuten of momenten waarop je je minder goed voelt niet weg als een ziekte die eraan zit te komen of als een gevolg van je leeftijd. Zorg voor welzijn in je werkomgeving door je op kantoor gezondere gewoontes eigen te maken. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.