Jobstudenten in dienst nemen is sinds jaar en dag een eenvoudige én kostenefficiënte manier om de continuïteit van uw onderneming te garanderen. Zeker tijdens vakantiemaanden kunnen jobstudenten de nodige ondersteuning bieden. Maar ook buiten de vakantieperiode zijn zij dankbare werkkrachten om bijvoorbeeld piekperiodes op te vangen. Sinds 2023 is de wetgeving een stuk soepeler. Lees hier alle details en ontdek hoe u het maximale kan halen uit studentenwerk. 

Jobstudenten op de werkvloer: zo was het vroeger

Jobstudenten zijn erg gegeerd bij ondernemingen, en dat heeft zo zijn redenen. Ze voegen een instant flexibiliteit toe aan uw bedrijfsprocessen, met een logisch kostenvoordeel tot gevolg. Zo is studentenwerk een handig opvangnet voor een tijdelijk hogere werklast. En bovendien zijn er alleen maar winnaars: u hoeft niet nodeloos te investeren in vaste werkkrachten en de jobstudent zet dankzij het verminderde RSZ-tarief een mooi bedrag opzij.

Toch had studentenwerk tot eind 2011 ook enkele beperkingen. Studenten mochten maximaal 46 dagen als jobstudent werken, waarvan 23 tijdens de zomerperiode (juli, augustus en september) en 23 tijdens de andere maanden van het jaar. Tijdens de 23 dagen ‘zomerdagen’ gold er een lage solidariteitsbijdrage (7,51%), maar voor de overige 23 dagen ging die flink de hoogte in (12,51%).

Sinds 1 januari 2012 genieten werknemer én werkgever meer vrijheid. Jongeren mogen sindsdien 50 dagen als jobstudent bijklussen, vrij op te nemen doorheen het volledige kalenderjaar. Ook de solidariteitsbijdrage is niet meer afhankelijk van de periode maar ligt het hele jaar door op 8,13%, waarvan 2,71% ten laste van de werknemer en 5,42% ten laste van de werkgever.

600 uur per jaar sinds 2023

De federale regering heeft jobstudenten aanwerven nog een stuk aantrekkelijker gemaakt. Sinds januari 2023 kunnen studenten 600 uur in plaats van 50 dagen per jaar werken. De nieuwe regelgeving wil vooral meer flexibiliteit bieden. Vroeger werd er telkens een dag in rekening gebracht, ook al werkte een jobstudent maar een paar uur.

Vanaf 2023 worden enkel de gewerkte uren bijgehouden. Het laat bedrijven toe om beter in te spelen op piekmomenten en biedt studenten meer mogelijkheden om regelmatig aan de slag te gaan. Een student kan op piekmomenten bijvoorbeeld 3 uur worden ingezet, en dan worden alleen die 3 uren geteld in plaats van een hele dag.

Jobstudenten aanwerven: enkele aandachtspunten

Plannen om jobstudenten in dienst te nemen? Dan houdt u het best rekening met volgende voorwaarden:

  • Om jobstudenten aan te nemen, dient u een arbeidsovereenkomst voor studenten op te stellen zoals beschreven in de wet op de arbeidsovereenkomsten.
  • Studentenwerk is alleen mogelijk op dagen waarop de student niet verplicht aanwezig moet zijn in zijn onderwijsinstelling.
  • Wanneer u een jobstudent aanwerft, controleert u het best op voorhand hoeveel dagen hij of zij al gewerkt heeft tijdens het lopende kalenderjaar. Zo bent u er zeker van dat de termijn van 600 uur niet overschreden wordt. Studenten kunnen hun saldo arbeidsdagen tegen verminderde solidariteitsbijdragen eenvoudig raadplegen op de RSZ-website.

Als niet aan bovenstaande voorwaarden voldaan wordt, moeten jobstudent én werkgever de standaard sociale bijdrage betalen. Maar ook dan blijft het voordeel van extra flexibiliteit overeind. Met een goede onderlinge en contractuele verstandhouding zijn jobstudenten altijd een meerwaarde voor uw onderneming.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Brussel, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.