Heb je een sollicitatiegesprek in het vooruitzicht voor een job die je koste wat het kost wil binnenhalen? Ontdek dan snel je innerlijke sales rep en overtuig de rekruteerder van jouw geschiktheid voor de job. Dat je je op een sollicitatiegesprek moet voorbereiden, wist je natuurlijk al.  Maar neem zeker ook onze tips ter harte om het gesprek vlot te laten verlopen.

 

Wees op je hoede

Iedere rekruteerder heeft zo zijn eigen interviewtechnieken. De een houdt het graag serieus en formeel, de ander pakt het liever informeel aan. Wees vooral beducht voor dat laatste type. Een grapje over het voetbal tussendoor breekt dan misschien het ijs tussen rekruteerder en sollicitant, de informele sfeer die daardoor  ontstaat verleidt jou misschien wel tot al te lichtzinnige uitspraken. Of erger nog, tot het maken van een grapje dat vervolgens ‘doodvalt’. Weg sfeer.

Tip: weersta aan de verleiding om je verhaal te vertellen alsof je met de rekruteerder aan de toog zit. Het blijft een sollicitatiegesprek. Hou het dus professioneel en integer.

Maak je punt met concrete voorbeelden

De rekruteerder wil vooral weten waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de job. Dat komt hij of zij alleen maar te weten als jij je competenties niet alleen oplijst, maar ook staaft met concrete voorbeelden uit de praktijk. ‘Waarom ik een teamplayer ben? Ik heb gisteren nog een collega met een dringende deadline uit de nood geholpen. Dat verliep zo: …’ Iedereen kan wel zeggen dat hij een uitstekende communicator is, maar hoe vul jíȷ́ die competentie concreet in? Door dat treffend uit te leggen, maak je indruk op je gesprekspartner.

Check de laatste nieuwsupdates

Neen, je hoeft niet over de meest recente tweets van Trump te beginnen (tenzij de Amerikaanse president iets tweette over het bedrijf waar je solliciteert en dat dus plots wél relevant is) tijdens je sollicitatiegesprek, maar het kan zeker geen kwaad om de nieuwspagina van de bedrijfswebsite vooraf grondig door te nemen. Ook recente persberichten zijn een interessante bron van informatie. Ze vertellen je wat de hot topics zijn binnen het bedrijf waar je solliciteert: die informatie kun je verwerken in je antwoorden op bepaalde vragen. Wanneer de rekruteerder je bijvoorbeeld vraagt naar de grootste uitdagingen binnen de sector, zou je je antwoord kunnen beginnen met: ‘Wel, ik las zopas nog dat jullie op dit moment bezig zijn met … en daarover denk ik dat …’

Tip: recente bedrijfsactiviteiten koppelen aan jouw visie, dat is dubbel scoren tijdens je sollicitatiegesprek.

Tip: stel zélf ook vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Ter afsluiting van het gesprek zal de rekruteerder je vragen of je zélf nog vragen hebt. Als oprecht geïnteresseerde sollicitant heb je die uiteraard. Door de juiste vragen te stellen, kom je zelfzeker en gezond kritisch over.

Tip: bereid enkele vragen thuis voor en vul die aan met vragen die eventueel rijzen tijdens het sollicitatiegesprek zelf.