Je neemt ontslag en je werkgever vraagt je om een exitgesprek. Ga je het gesprek aan of niet? Een exitgesprek kan wel degelijk waardevol zijn, zowel voor je werkgever als voor jezelf. Enkele tips om het slim en sereen aan te pakken.

Wat is een exitgesprek?

‘Exitgesprek’: het woord op zich klinkt misschien wat negatief. Ten onrechte, want het is in feite niets meer en niets minder dan een term uit het hr-jargon. Wanneer een werknemer het bedrijf verlaat, volgt er in veel gevallen een allerlaatste formeel gesprek tussen werkgever en werknemer. Daarin kan die laatste zijn beweegredenen zijn om te vertrekken kwijt. De werkgever kan daaruit op zijn beurt lessen trekken, die zijn retentiebeleid ten goede komen. Als zo’n exitgesprek goed gevoerd wordt, levert het voor beide partijen dus waardevolle – en vaak verhelderende – informatie op.

Exitgesprek? Dóén!

Huiver je bij de gedachte aan een open en eerlijk gesprek met je ‘toekomstige ex-werkgever’? Bedenk dan dat er flink wat argumenten voor een exitgesprek pleiten.

- Eindigen in schoonheid

​Een exitgesprek biedt je de kans om de samenwerking mooi te beëindigen. In alle eerlijkheid laten weten waarom je het bedrijf verlaat, is altijd beter dan zomaar en zonder uitleg met de noorderzon te verdwijnen.

- Goed voor je netwerk

In een open en vriendschappelijke sfeer vertrekken, levert je goede referenties op én behoud van contacten in je netwerk.

- ‘De deur op een kiertje houden’ 

Een positief exitgesprek houdt de deur open om eventueel in de toekomst terug te keren naar je oude werkgever. Wie weet is het gras dan toch niet zo groen aan de overkant …

Vragenlijst voor een exitgesprek

Meestal verloopt zo’n exitgesprek aan de hand van enkele richtvragen. Je kunt je er dus op voorbereiden. Een greep uit de vragen die zeker aan bod zullen komen:

  • Hoe heb je jouw tijd bij het bedrijf ervaren? Wat was positief en wat kon beter?
  • Waarom vertrek je?
  • Wat vond je van de arbeidsvoorwaarden, werktijden, flexibiliteit, sfeer, …?

Een exitgesprek kan inhoudelijk breed gaan, maar je hebt (gedeeltelijk) zelf het roer in handen om het schip desnoods de andere kant op te sturen. Bereid je daarom goed voor en zet je voelsprieten tijdens het gesprek op scherp, want jouw uiteindelijke doel is: vertrekken in een sfeer van wederzijds respect. Dat krijg je alleen maar voor elkaar als je een weloverwogen en genuanceerd antwoord hebt op bovenstaande vragen. 

Belangrijk voor je netwerk

Onderschat het belang van een positief exitgesprek niet. Wanneer je in dezelfde sector blijft werken, is de kans groot dat je je ex-werkgever en ex-collega’s opnieuw tegen het lijf zult lopen. En sowieso maakt elk bedrijf waar je ooit werkte onvermijdelijk deel uit van je netwerk.