Ontslagen worden is natuurlijk geen pretje. Je krijgt slecht nieuws te horen, wordt overmand door emoties en de onzekerheid slaat toe. Maar een ontslag hoeft niet per se een negatieve ervaring te zijn. Na een woelige periode kun je de situatie rationeler benaderen en er je lessen uittrekken. Je leert jezelf beter kennen en staat sterker in je schoenen om een volgende job aan te vatten.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Niet altijd een match tussen werknemer en werkgever

Ben je net aan een job begonnen, maar wordt het snel duidelijk dat de baan je ding niet is? Dan is het waarschijnlijk beter om afscheid te nemen. Als er geen klik is tussen werknemer en werkgever hebben beide partijen er baat bij om de samenwerking stop te zetten. Er is helemaal niets mis mee om dat toe te geven. Dit zijn mogelijke oorzaken:

  • je kunt je niet vinden in de bedrijfscultuur;
  • de job is niet wat je ervan verwacht;
  • er is geen match tussen jou en je leidinggevende.

Ontevreden medewerkers voelen zich slecht in hun vel en dat valt te merken aan hun prestaties. Logischerwijs hebben ook werkgevers er baat bij om in sommige gevallen afscheid te nemen en de juiste persoon voor de juiste job te vinden.

Jezelf terugvinden geeft vaak een positieve wending

Een ontslag is nooit leuk. Heel wat mensen voelen het aan als een nederlaag en beginnen aan zichzelf te twijfelen. Maar als de emoties gaan liggen, kun je jezelf terugvinden. Meer zelfs, een ontslag is de ideale gelegenheid om stil te staan bij wat je wil, je professionele loopbaan nieuw leven in te blazen en je competenties aan te scherpen door bijvoorbeeld extra opleidingen te volgen. Op die manier maak je er een positief verhaal van dat op termijn zijn vruchten afwerpt.

Ontslagen worden: ga voor een carrièreswitch

Dat ontslag ook positieve gevolgen kan hebben, blijkt uit de praktijk. Heel wat mensen grijpen een ontslag aan om een nieuwe weg in te slaan. Een ontslag leidt dikwijls tot nieuwe inzichten en ligt op die manier aan de basis van een carrièreswitch. Wat zijn je prioriteiten? In welke sector wil je werken? In welke baan kun je je competenties ten volle benutten? Welk soort bedrijf – van kleine kmo tot multinational – ligt je het best? Het zijn vragen die waardevolle informatie opleveren en je professionele leven weer op de rails zetten.

Nieuwe job? Ga in zee met een professionele partner

Wil je hulp bij de zoektocht naar een nieuwe baan? Dan doe je er goed aan om met een professionele partner in zee te gaan. Bij Robert Half gaan we samen op zoek naar je sterktes en zoeken we op basis daarvan een job die je op het lijf geschreven is. Neem alvast een duik in onze vacatures!