Een tijdelijke werknemer biedt vaak het ideale antwoord op tal van uitdagingen of onverwachte situaties, zoals een piek in opdrachten – waardoor er plots veel meer gepresteerd of geproduceerd moet worden –, de (langdurige) afwezigheid van vaste werknemers, of wanneer u twijfelt of er wel ruimte is om iemand vast in dienst te nemen. Maar waarop moet u letten bij het aanwerven van een tijdelijke werknemer om er het maximum uit te halen?

De voordelen van tijdelijke werknemers aanwerven

Tijdelijke werknemers garanderen de productiviteit in tal van situaties, maar er zijn nog andere voordelen aan verbonden:

  • U bespaart tijd en geld.
  • U kunt tijdelijke werknemers flexibel inzetten voor een welbepaalde periode.
  • Tijdelijke werknemers vormen een goede manier om een overwerkt team te ontlasten.
  • Ze zijn snel inzetbaar voor projecten, waardoor u deadlines vlotter kunt halen.
  • U behoudt de financiële controle en kunt uw kosten prima beheersen.
  • U kunt uw nieuwe werkkrachten uitgebreid testen en – bij een positieve evaluatie – hen aanbieden om vast in dienst te treden. U weet zo perfect welk vlees u in de kuip hebt.

Een goede ‘match’

U doet natuurlijk alleen voordeel bij het aanwerven van tijdelijke werknemers als zij ook effectief een goede match vormen met het bedrijf en de collega’s. Daarom is het van belang dat de interne of externe recruiter voeling heeft met de bedrijfscultuur en het team waarin de tijdelijke werknemer terechtkomt. Om de juiste profielen aan te trekken, is bovendien ook een duidelijke functiebeschrijving een must. Als u te vaag blijft of (onbewust) verkeerde verwachtingen schept, trekt u onvermijdelijk de verkeerde kandidaten aan.

Snel handelen en goede afspraken maken

Hou voor ogen dat u niet de enige bent die op zoek is naar een goede tijdelijke werknemer. Als u een prima kandidaat gevonden hebt, is snel handelen dan ook de boodschap: het heeft op dat moment nog weinig zin om vijf extra kandidaten te gaan interviewen en uw beslissing nog wat te rekken. De kans is groot dat de geknipte kandidaat uiteindelijk afhaakt, en u voor niets kostbare tijd in het proces hebt geïnvesteerd. Goede afspraken maken, is natuurlijk net zo belangrijk. Ook al blijven uw nieuwe aanwinsten misschien maar even aan boord, ze moeten wel van bij het begin perfect weten waar ze aan toe zijn.

Onboarding: ook voor tijdelijke werknemers

Onboarding is niet alleen cruciaal voor uw vaste, maar ook voor uw tijdelijke werknemers. Nieuwe medewerkers die goed begeleid worden en die zich gesteund voelen …

  • … zijn positiever over hun job.
  • … zijn sneller ingewerkt.
  • … worden vlotter opgenomen in het team.

Concreet is het een goed idee om aan elke nieuwe medewerker een mentor toe te wijzen bij wie ze te allen tijde terechtkunnen. Dit verlaagt de drempel om vragen te stellen en om raad te vragen.

Zelfs al blijft iemand maar even, heel het team moet gemotiveerd worden om de tijdelijke werknemer op te nemen in de groep, zodat hij of zij zich gewaardeerd voelt. Dat is een hele uitdaging: zeker als u veel tijdelijke werknemers in dienst hebt of de bezetting vaak wisselt, kan er een zekere ‘moeheid’ optreden die nefast is voor de samenwerking, de sfeer en de productiviteit.

Bekijk al onze kantoren