Geschatte leestijd: 2 minuten

Terugkeren naar je voormalige werkgever is geen teken van zwakte meer. Als je het goed aanpakt, levert het beide partijen niets dan voordelen op. ‘Boemerangrekrutering’ is in de hr-wereld zelfs een evidente strategie geworden – al is het fenomeen in de VS misschien wel meer ingeburgerd dan bij ons.

Overweeg jij om terug te keren naar je ex-werkgever? Pak die belangrijke stap in je carrière dan weloverwogen aan. Lees hier hoe je een succesvolle ‘comeback’ maakt.

 

De voordelen van ‘Boomerang recruitment’

Wanneer werkgevers en hr-professionals in de VS een voormalige werknemer opnieuw binnenhalen, omschrijven ze dat als ‘boomerang recruitment’. Risicovol, denk je? Het tegendeel is waar.

In veel bedrijven bleek deze rekruteringsstrategie bijzonder succesvol. De redenen voor dat succes hoef je niet eens ver te zoeken. Een ex-werknemer:

  • is sneller inzetbaar dan een nieuwkomer,

  • kent de bedrijfscultuur al goed,

  • deed elders extra ervaring op,

  • is doorgaans erg gemotiveerd om zijn ‘tweede kans’ te doen slagen.

Maar dat zijn natuurlijk vooral voordelen voor de werkgever. Wat heb je er als werknemer aan om terug te keren naar je vorige werkgever? Als je het goed aanpakt, kan het je flink wat voordelen opleveren. Een hoger salaris, bijvoorbeeld. Maar zeker niet alleen dat.

 

Terug naar je ex-werkgever? Niet met hangende pootjes!

Iedereen maakt al eens een carrièrekeuze die achteraf niet de juiste blijkt te zijn. Ben je ongelukkig in je nieuwe job, dan komt er onvermijdelijk een moment waarop je aan jezelf moet toegeven dat het gras niet noodzakelijk groener was aan de andere kant .

Wat jou dan te doen staat? In de eerste plaats uitzoeken welk carrièrepad dan wél beter bij jouw vaardigheden en toekomstdromen past. Misschien kom je tot de conclusie dat je het in je ‘oude’ job toch niet zo slecht had en je om verkeerde redenen vertrokken bent.

Maar hoe ga je te werk als je de deur naar je oude werkgever op een kier wil zetten?

 

1. Blaas geen bruggen op

Stap één: vertrek nooit in onvrede met je baas of collega’s, want dan is de kans groot dat de deur dan definitief gesloten blijft. Eindig daarom altijd in schoonheid: sluit de lopende projecten succesvol af, geef goede briefings aan je eventuele opvolger, en spreek je dankbaarheid uit ten opzichte van je leidinggevende(n) en je collega’s. Denk aan je netwerk!

 

2. Weet wat je wil

Voor je de stap zet richting je voormalige werkgever, moet je goed weten wat je verwacht van je nieuwe baan. Ga bij jezelf te rade, of roep eventueel de hulp in van een loopbaancoach om erachter te komen wat voor functie je precies ambieert en in hoeverre die moet verschillen van je vorige job.

Praat eens met een loopbaancoach van Robert Half

 

3. Communiceer duidelijk

Zodra je weet welke richting je uit wil gaan, is het zaak om je verwachtingen duidelijk te maken. Overleg goed met je ex-werkgever vooraleer je je handtekening onder dat nieuwe contract zet.

Omgekeerd geldt dat natuurlijk ook: je ex-werkgever moet jou eveneens uitleggen hoe hij verwacht dat jij je nieuwe functie binnen het bedrijf zult invullen.

 

4. Sla geen stappen over

Laat de vertrouwdheid met je oude werkgever het rekruteringsproces niet in de weg staan. De ervaring die je opdeed, heeft je professionele profiel veranderd.

Doorloop daarom alle tests en procedures, net zoals een ‘nieuwe’ sollicitant die moet doorlopen. Wie weet levert het jou en je ex-werkgever interessante inzichten op, die misschien zelfs leiden tot nieuwe verwachtingspatronen en doelstellingen.

 

Nieuwe en grote(re) uitdagingen

De kans is groot dat je nieuwe job bij je oude werkgever er een is met meer verantwoordelijkheden dan de vorige functie die je daar bekleedde. De verwachting is dan natuurlijk dat je er honderd procent voor gaat en dat zul je uiteraard ook doen.

Maar weet dat het wellicht niet altijd van een leien dakje zal lopen, al was het maar omdat je jezelf opnieuw zult moeten bewijzen. Een comeback houdt namelijk altijd risico’s in.

 

Onderhandel je loon: benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting, administratie en IT?

Wanneer je terugkeert naar je oude werkgever onderhandel je ook opnieuw over je loon. Het loont zeker de moeite eens een kijkje te nemen naar de huidige loonschalen, zodat je niet te weinig maar ook niet te veel vraagt.

 

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management in België.

Naar de Salarisgids