Een studentenjob is ideaal om een centje bij te verdienen, en je kunt er ook relevante ervaring mee opdoen. Maar hoe haal je er het maximum uit, zowel inhoudelijk als financieel? Wij maken je wegwijs.

Kies een studentenjob die bij je interesses past

Heb je interesse in finance, IT, marketing of administratie? Kies een studentenjob die je op het lijf is geschreven en die binnen je interessesfeer ligt. Op die manier leer je zaken bij waar je later echt iets aan hebt en – even belangrijk – blijft de studentenjob boeiend. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je twee dagen na de start van je job met tegenzin gaat werken. Daar heb jij niets aan en je tijdelijke werkgever wordt er evenmin vrolijk van.

Welke job heb je later voor ogen? Kies een studentenjob waar je relevante ervaring mee opdoet. Wil je graag werken in de financiële sector, de artistieke sector, de zorgsector of de voedingssector? Probeer dan doelgericht op zoek te gaan naar de juiste studentenjob. Zo leer je de sector van je voorkeur beter kennen, en dat is opnieuw iets waar je later de vruchten van plukt.

Als je als student aan de slag gaat in een sector die je ligt, haal je daar sowieso je voordeel uit wanneer je professionele carrière van start gaat. Wie weet is je studentenjob wel een opstapje naar je eerste echte baan!

Laat het financiële aspect niet doorwegen

Doe dus niet eender wat, ook al lijkt het interessant en wordt het je aangeboden. Laat het financiële aspect nooit doorwegen. Bij sommige bedrijven kun je ongetwijfeld veel verdienen, maar als je niets bijleert en je niet uitgedaagd wordt, kies je beter voor een andere job. Op die manier doe je ervaring op en bovendien wordt je cv alleen maar rijker. Een interessante studentenjob kan ook de start zijn van een doordacht carrièreplan.

Hou je oren en ogen open

Steel tijdens je studentenjob zo veel mogelijk met je oren en ogen. Leer zo veel mogelijk mensen kennen en praat met iedereen. Zo bouw je stilaan een netwerk op dat je later zeker nog van pas kan komen. Werk 50 dagen zonder sociale bijdragen Als je maximaal 50 dagen werkt als jobstudent, moet jij noch je werkgever sociale bijdragen betalen. Je mag de 50 dagen zowel tijdens het schooljaar als tijdens de vakanties presteren. Elke dag – ook werkdagen tijdens het weekend of feestdagen – wordt in rekening gebracht.

Hoeveel verdien je?

Bij een studentenjob heb je recht op hetzelfde loon als andere werknemers van het bedrijf met dezelfde functie. Dat wordt bepaald door de CAO van de sector waarin het bedrijf actief is. Is er geen CAO, dan heb je recht op het gewaarborgde minimuminkomen. Dat is dan weer afhankelijk van je leeftijd.

Tip: bij een studentenovereenkomst worden de eerste drie dagen als proeftijd beschouwd. Zowel de jobstudent als de werkgever kan de overeenkomst dan zonder opzegtermijn beëindigen.