Geschatte leestijd: 4 minuten

Je bent je droomjob tegengekomen en je wil er natuurlijk alles aan doen om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te versieren: het perfecte cv opstellen, een enthousiaste motivatiebbrief schrijven die je toekomstige werkgever zin geeft om jou beter te leren kennen, …

Maar je installeert je vol goede moed achter je laptop en een uur later word je nog altijd aangestaard door een leeg blad. De druk ligt dan ook hoog. Laat je er niet door verlammen: neem ons voorbeeld van een motivatiebrief eens door en doe inspiratie op. Wedden dat de zinnen daarna vanzelf uit je toetsenbord rollen?

Voorbeeld motivatiebrief

Laat ons meteen met de deur in huis vallen en beginnen met een goed voorbeeld van een motivatiebrief. Daarna leggen we per onderdeel uit hoe je te werk gaat.

Geachte mijnheer/mevrouw [+ achternaam],

Via [noem hier de bron] vond ik jullie vacature voor [naam functie], die mij enorm aanspreekt vanuit mijn interesse voor [sector of aspect van de functie].

Mijn naam is [naam], ik ben [leeftijd] jaar oud en afkomstig uit [woon- of geboorteplaats]. Sinds het afronden van mijn studie [naam studie] en het behalen van mijn diploma ben ik op zoek naar een job waarin ik nieuwe ervaringen kan opdoen en tegelijkertijd kan tonen wat ik al in mijn mars heb.

Wie me goed kent, omschrijft me als werklustig, assertief en ondernemend. Ik werk graag zelfstandig, maar kan ook uitstekend functioneren in teamverband. Daarnaast kan ik uitstekende spreek- en schrijfvaardigheden voorleggen, zowel in het Engels als in het Nederlands. Ik vat de koe graag bij de horens en pak de meest uiteenlopende taken aan met een open geest en een gezonde dosis creativiteit.

Als [naam functie] zou ik mijn ervaring in [noem eerdere werkzaamheden] volop kunnen inzetten én bijschaven. Het zelfstandige karakter van de job spreekt me erg aan: ik werk het liefst flexibel en bespreek graag de mogelijkheden met u.

In bijlage vindt u mijn cv, die ik met veel plezier in een persoonlijk gesprek kom toelichten.

Bedankt voor uw tijd, ik kijk alvast uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

[voor- en achternaam]  

 

LAAT JE HELPEN BIJ JE SOLLICITATIE EN VERGROOT JE KANSEN

 

Hoe is een goede motivatiebrief opgebouwd?

Nu je een voorbeeld hebt gezien verduidelijken we even de verschillende onderdelen zodat je zelf een gestructureerde sollicitatiebrief kan opstellen.

Hoewel sollicitatiebrieven een beeld geven van jouw persoonlijkheid, zijn ze meestal volgens een vast stramien opgebouwd. Je wil de recruiter zo snel mogelijk aan de juiste informatie helpen en gooit die opbouw dus maar beter niet overboord.

Een sterke sollicitatiebrief bevat de volgende bouwstenen:

  1. Jouw adres
  2. Het adres van het bedrijf waarbij je solliciteert
  3. De woonplaats en de datum
  4. Een regel “betreft”, gevolgd door de aanleiding voor het schrijven van de brief (deze regel is alleen van toepassing bij een brief in papiervorm: bij een sollicitatiemail gebruik je natuurlijk gewoon de onderwerpregel).
  5. De aanhef (let op: de meeste mensen zijn allergisch aan “Beste,”. Je doet er dus goed aan om even op te zoeken wie je brief zal lezen, en te kiezen voor “Beste meneer” of “mevrouw” gevolgd door de achternaam.

 

Met dit gedeelte experimenteer je beter niet. De brief zelf – die meestal uit vijf alinea’s bestaat – laat iets meer ruimte voor een eigen volgorde of aanpak:

  1. Een openingsalinea, waarin je bijvoorbeeld kunt vertellen hoe je het bedrijf kent.
  2. Een alinea over jezelf, met meer informatie over je leeftijd en waar je staat in het leven (net je studies afgerond of al jaren ervaring op de teller, …).
  3. Een alinea over je vaardigheden, zoals bijvoorbeeld je kennis van vreemde talen.
  4. Een alinea over je motivatie, uiteraard zo specifiek mogelijk toegepast op de job in kwestie.
  5. Een afsluiter, die je onder meer kunt gebruiken om de lezer te bedanken voor zijn tijd.

 

Een motivatiebrief en een cv: elk hun eigen insteek

Een motivatiebrief zoals die hierboven wordt vaak in één adem genoemd met het curriculum vitae, en samen vormen ze het visitekaartje waarmee je jouw kandidatuur onder de aandacht van je toekomstige werkgever brengt. Maar waarin verschillen de twee onderdelen dan? Hun onderwerp is hetzelfde – dat ben jij, uiteraard – maar hun insteek is helemaal anders. Terwijl een cv je vaardigheden, personalia, werkervaring en opleidingen ietwat droog en feitelijk opsomt, zorgt de sollicitatiebrief voor een meer persoonlijkere noot. De motivatiebrief is dan ook jouw uitgelezen kans om dieper in te gaan op:

  1. Hoe gemotiveerd je bent om de job te krijgen.
  2. Hoe je de vacature hebt gevonden.
  3. Wat jouw vaardigheden zijn en hoe ze van pas zullen komen.
  4. ...

En nu is het aan jou!

Ontdek hier onze vacatures


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Brussel, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft en kan u helpen bij de werving van leidinggevend profielen, waar en wanneer u dat nodig heeft.