Door de coronapandemie moesten bedrijven van de ene op de andere dag digitaal gaan werken. En die omschakeling was voor velen vaak een hele uitdaging. Ondertussen zijn de meeste bedrijven er wel vertrouwd mee dat (de meeste van) hun medewerkers minstens gedeeltelijk thuiswerken. Ze zien er ook de voordelen van in, zoals een hogere werknemersproductiviteit en lagere kosten.

Heel wat werkgevers moesten tijdens de coronacrisis ook op afstand personeel aanwerven. In een recente enquête van Robert Half gaf meer dan de helft (53%) van de senior managers aan dat hun bedrijf tijdens de coronapandemie vol- of deeltijds personeel heeft aangeworven op afstand. 75% zei virtuele sollicitatiegesprekken en onboardingsessies te hebben georganiseerd. Maar hoe gaat u als bedrijf het best te werk om telewerkers aan te werven? Waar vindt u dergelijke professionals? Welke vaardigheden moeten ze hebben? En wat moet u vragen tijdens uw virtuele sollicitatiegesprekken om na te gaan of de kandidaten goed zullen aarden in een telewerkomgeving? We geven u graag de nodige informatie om die pertinente vragen te kunnen beantwoorden.

Waar vindt u telewerkers?

Vacaturesites zijn de plek bij uitstek waar werkgevers vacatures publiceren om nieuwe medewerkers aan te trekken. Het nadeel is echter dat u overstelpt kunt worden met sollicitaties van personen die niet over de juiste vaardigheden beschikken (zelfs los van de huidige economische situatie).

Bent u op zoek naar een meer strategische en doeltreffende aanpak die u sneller in contact brengt met veelbelovende profielen? Overweeg dan de volgende opties:

Gespecialiseerde wervings- en selectiebureaus

Een gespecialiseerd wervings- en selectiebureau als Robert Half helpt u kandidaten te vinden met de juiste vaardigheden en expertise voor uw vacature. Onze talentenpool omvat miljoenen hoogopgeleide en ervaren telewerkers. Bovendien bieden we deze telewerkers toegang tot de nodige gegevens en applicaties, onder meer via beveiligde virtuele werkplekken, ongeacht de specifieke setup van uw bedrijf.

Meer info over onze oplossingen voor telewerkers.

Voormalige medewerkers

Hebt u er al eens aan gedacht om te polsen bij voormalige medewerkers die het bedrijf in goede verstandhouding hebben verlaten? Personen van wie u weet dat ze de discipline hebben en uit het juiste hout gesneden zijn om op afstand te werken én over de nodige vaardigheden beschikken. Bovendien zijn ze vertrouwd met de missie en waarden van uw bedrijf, uw bedrijfscultuur en uw activiteiten. Het kan nooit kwaad om voormalige medewerkers even op te bellen of te mailen om hen op de hoogte te brengen van een interessante vacature. Zijn ze momenteel ergens anders aan de slag? Overweeg dan een beter aanbod.

Uw huidige team

Aanbevelingen door uw medewerkers zijn eveneens een interessante wervingstool voor uw bedrijf, zowel voor jobs op afstand als ter plaatse. De kans is immers klein dat teamleden mensen aanbevelen die niet goed zullen presteren, aangezien dat ook hun eigen imago schaadt.

Als uw medewerker bij een kennis of ex-collega bovendien een goed woordje doet voor uw bedrijf, kan dat een extra motivatie zijn om uw jobvoorstel te aanvaarden. Wanneer u op zoek bent naar een veelgevraagd profiel, is dat een grote troef.

Ideale vaardigheden en eigenschappen voor telewerkers

Niet iedereen is in de wieg gelegd voor telewerk. Voor dergelijke jobs hebt u personen nodig die weinig sturing of supervisie nodig hebben. Als u overweegt om telewerkers aan te werven, denk dan goed na welke vaardigheden en eigenschappen essentieel zijn om van thuis uit te werken.

Initiatief nemen, bijvoorbeeld. U wilt zelfstandige personen die behoeftes identificeren en de nodige actie ondernemen zonder dat iemand hen bij de hand neemt.

Nauw verwant daarmee is het probleemoplossend vermogen. Uiteraard is het belangrijk dat uw bedrijf off-sitemedewerkers de nodige middelen aanreikt om succes te boeken. De medewerkers moeten echter ook zelf oplossingen trachten te vinden voor eventuele problemen die ze ondervinden.

Telewerkers moeten daarnaast uitstekend kunnen communiceren en samenwerken. Daarbij moeten ze uiteenlopende tools gebruiken om informatie uit te wisselen met collega’s, zoals video, e-mail, telefoon en instant messaging. Ga dus op zoek naar kandidaten die duidelijk spreken, helder schrijven en aandachtig luisteren. Ook een doeltreffende samenwerking met anderen is essentieel, ongeacht waar ze zich bevinden. Alleen zo kunnen ze binnen de deadlines projecten afleveren van hoge kwaliteit.

Het spreekt voor zich dat u bij uw zoektocht naar de ideale kandidaat focust op professionals die goed overweg kunnen met technologie. Ze moeten vertrouwd zijn met de courantste cloudsoftware, samenwerkingstools en audio- en videoconferentieplatformen. Ze moeten ook het belang inzien van het gebruik van VPN, twee- of meerstapsverificatie en andere best practices om gegevens en systemen te beveiligen.

Welke vragen stelt u afstandswerkers?

Na de analyse van de cv’s en het maken van een shortlist is het tijd om een videogesprek in te plannen. Op die manier ziet u meteen hoe kandidaten overkomen. Bovendien kunt u zo ook nagaan hoe vertrouwd ze zijn met de basistools voor connectiviteit om vlot van thuis uit te werken.

Deze vragen kunt u stellen tijdens een sollicitatiegesprek met potentiële telewerkers:

  • Kunt u ons iets vertellen over uw ervaring met telewerk?
  • Hoe blijft u gefocust en geconcentreerd wanneer u van thuis uit werkt?
  • Hoe blijft u betrokken en gemotiveerd wanneer u voor langere periodes geen contact hebt met collega’s?
  • Welke platformen gebruikt u (of hebt u gebruikt) om samen te werken met collega’s die niet op kantoor zijn?
  • Hoe probeert u communicatieproblemen in e-mails en chatberichten tot een minimum te beperken?
  • Over welke drie eigenschappen beschikt een doeltreffende telewerker?
  • Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen van werken buiten kantoor?
  • Hoe houdt u de balans tussen werk en privé in evenwicht wanneer u telewerkt?

Het proces om telewerkers aan te werven is mogelijk heel anders dan wat u gewoon bent om kantoormedewerkers te rekruteren. Bovendien moet u voor telewerkers ook uw onboardingproces aanpassen. Maar het einddoel van de aanwerving blijft gelijk. U wilt getalenteerde medewerkers met de juiste vaardigheden, eigenschappen, expertise en een positieve ingesteldheid, die goed werk leveren en een meerwaarde betekenen voor uw organisatie. Daarom wilt u hun ook alle tools aanreiken om in hun missie te slagen.