Hoe solliciteren werknemers in 2023?

Geplaatst door Robert Half op 20/02/2023
Geschatte leestijd: 2 minuten

Er veranderde heel wat op de arbeidsmarkt de afgelopen periode en ook voor wat komen zal, is veel onduidelijk. Geen wonder dat 84% van de Belgische werkgevers zich onzeker voelt over het behoud van personeel, zo blijkt uit de recentste editie van de Salarisgids. Deze twijfels lijken niet volledig onterecht, want bijna de helft van de Belgische bedienden geeft aan in de komende zes maanden open te staan voor een nieuwe job. Robert Half voerde onderzoek naar de manier waarop kandidaten in 2023 gaan solliciteren en vatte de belangrijkste inzichten samen.

Zoeken naar een job

Kandidaten zoeken en vinden jobs vooral via de klassieke jobsites en LinkedIn. Als bedrijf is het dan ook belangrijk om de vindbaarheid van je vacatures zo groot mogelijk te maken en de instroom ervan in de gaten te houden. Ook rekruteringskantoren zijn populair, want via hen kan je rekenen op professionele ondersteuning en advies, een grotere pool aan (latent) werkzoekenden en een efficiënt sollicitatieproces.

Beïnvloedende factoren

Voor werkzoekenden de stap zetten tot een sollicitatie, of voor ze akkoord gaan met een contractvoorstel, zijn er bepaalde bronnen die hierop een invloed hebben. Zo speelt de beoordeling van kennissen die actief zijn of waren bij het desbetreffende bedrijf, een doorslaggevende rol. Ook de informatie over de bedrijfscultuur en de sollicitatie-ervaring van iemand anders bij het bedrijf kunnen het beslissingsproces beïnvloeden.

Doorslaggevende factor

Onzekerheid over het behoud van personeel doet bedrijven nadenken over de factoren die ervoor zorgen dat een werkzoekende voor hen kiest en niet voor een concurrent. Ook met de nog steeds woedende war for talent geen onbelangrijke kennis. Uit het onderzoek blijkt dat salaris de doorslaggevende factor is, gevolgd door de locatie van het bedrijf en flexibiliteit.

Flexibiliteit is nog steeds koning

Flexibiliteit speelt een grote rol bij werkzoekenden. Vooral een onbeperkt aantal verlofdagen en, voor sommigen, de mogelijkheid om een fulltime werkweek te presteren op 4 dagen (cfr. Arbeidsdeal) zijn populaire vormen die werkzoekenden graag zien.

 

Download booklet solliciteren in 2023

 

Benieuwd naar alle trends en inzichten? Download het volledige rapport.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 kantoren in België en Luxemburg waaronder ons recruiting bureau in Groot-Bijgaarden, en kan u helpen waar en wanneer u dat nodig heeft.

Meer blogposts...