Met iemand praten die met een topkandidaat voor een job heeft samengewerkt, heeft een duidelijk voordeel: hij of zij kan u objectieve informatie geven over de kandidaat.

Jammer genoeg is het tegenwoordig niet eenvoudig om referenties openhartig te doen praten. Daarom zijn vragen voor referentiecontroles zo belangrijk.

Er zijn al ex-werkgevers aangeklaagd omdat:

  • ze een referentie hadden gegeven die kandidaten als lasterlijk beschouwden.

  • die de nieuwe werkgever niet genoeg informatie zou gegeven hebben.

Referenties checken kan intimiderend zijn. Soms hebben de mensen die de sollicitant vermeldt het ook druk en hebben ze weinig tijd. Zorg er daarom voor dat u een lijst met vragen voor de referentie klaar hebt wanneer u met hem of haar contact opneemt. Hier zijn de zaken die u zeker moet vragen aan elke referentie:

 

Deze vragen moet u stellen aan referenties

Vergeet de voor de hand liggende zaken niet

Begin met een reeks basisvragen. Elk telefoontje om een referentie te checken moet een vlot gesprek zijn waarbij geen druk voelbaar is. Daarom is het dus belangrijk om met eenvoudige zaken te starten.

Denk eraan dat u meer doeltreffende antwoorden kunt krijgen op een reeks vragen wanneer u begint met een paar eenvoudige vragen, zoals deze:

  1. Hoe lang heeft de kandidaat voor uw bedrijf gewerkt?

  2. Welk soort werk heeft de kandidaat binnen uw bedrijf uitgevoerd?

  3. Hoeveel verdiende de kandidaat ?

  4. Waren in dat bedrag bonussen / betaalde overuren / incentives inbegrepen?

  5. Waar werkte de kandidaat voor hij bij uw bedrijf startte?

 

En ga dan verder met de moeilijke vragen…

Om de echte waarheid te achterhalen, moet u indringende vragen stellen. Nu u de basisvragen gesteld hebt en het referentiegesprek ingeleid hebt, is het tijd om over te gaan naar meer substantiële onderwerpen.

Hier zijn enkele moeilijke vragen voor de referentie die u kunt stellen om de kwaliteiten van een potentiële werknemer te beoordelen:

  1. Hoe zou u de kandidaat beoordelen in vergelijking met de persoon die de job nu doet?

  2. Kan u enkele zwakke punten van de kandidaat beschrijven?

  3. Hoe vaak was de kandidaat gemiddeld afwezig van het werk?

  4. Met welk type mensen vond de kandidaat het moeilijk om samen te werken?

  5. Als er een bijzonder dringende taak moest gebeuren, welke stappen nam de kandidaat dan om de opdracht op tijd af te krijgen?

  6. Zou u de kandidaat in de toekomst opnieuw aannemen?

​Deze vragen bieden een sterk vertrekpunt en zullen u helpen om een goed beeld te krijgen van uw potentiële werknemer. Vergeet echter niet om extra vragen aan de referentie te stellen die specifiek verband houden met de functie en de kandidaat. Hoe meer u vraagt, hoe meer u te weten zult komen.