Een wankele sollicitatieprocedure is vaak de oorzaak van allerlei problemen op de werkvloer. Gedemotiveerde werknemers, dalende resultaten en verlies van vertrouwen bij klanten, om er maar enkele te noemen. Personeel aanwerven vergt dan ook een doordachte aanpak, die garandeert dat de meest geschikte kandidaat op de juiste plek terechtkomt. Hier alvast enkele tips om het onderste uit de kan van uw sollicitatieprocedure te halen. Of om die procedure om te vormen tot een tool die écht resultaten oplevert.

Een goede jobomschrijving trekt de juiste kandidaten aan

Alles begint met de omschrijving van de vacante job. Hoe gedetailleerder die ingaat op de gevraagde competenties en kwalificaties van de kandidaat, hoe sterker de profielen zijn die op de vacature reageren. Door heel precies te benoemen wat er van de kandidaat-werknemer verwacht wordt, voelt de kandidaat die maar gedeeltelijk voldoet aan de eisen zich minder aangesproken. Anders gezegd: een goede jobomschrijving maakt dat het kaf zichzelf al van het koren scheidt. Het bespaart u een rondje ploegen doorheen een overdosis cv’s waarvan het merendeel niet bij het profiel aansluit.

Zoek het niet te ver

Veel HR-managers zien heil in online rekruteren, en daar hebben ze natuurlijk groot gelijk in. Maar overschat het internet ook niet. Het is een handige rekruteringstool die bovendien veel informatie over kandidaten oplevert dankzij sociale media, maar dat betekent niet noodzakelijk dat het de meest efficiënte manier is om die ene topperformer te strikken. Een vacature eerst intern bekendmaken is altijd een goede zet. Daar zitten namelijk de kandidaten die het minste inwerktijd nodig hebben, omdat ze de werking van het bedrijf al kennen.

Win professioneel advies in

Personeel aanwerven hoeft u niet alleen te doen. Er zijn gespecialiseerde instanties die precies weten hoe ze de juiste kandidaat voor uw vacature kunnen strikken. Accountemps, een divisie van Robert Half, kan u bijstaan in uw zoektocht naar tijdelijke boekhoudkundige en financiële krachten om een plotse stijging van de werklast in uw bedrijf op te vangen. Een tijdelijke aanwerving is zowel in het voordeel van de werkgever als van de werknemer. De werknemer kan zijn vaardigheden meteen in de praktijk laten zien en ondertussen het bedrijf beter leren kennen. De werkgever kan dankzij deze flexibele inzet van personeel perfect inspelen op kortetermijnnoden van het bedrijf en tegelijkertijd de kandidaat optimaal screenen met het oog op een eventuele permanente benoeming.

Sollicitatieprocedure: check referenties

Een stap die al te vaak wordt verwaarloosd in het sollicitatieproces, is het checken van de referenties die een kandidaat voorlegt. De input van een voormalige werkgever kan u nochtans een heleboel waardevolle informatie opleveren over de werkattitude van de kandidaat. Informatie die u vervolgens kunt gebruiken tijdens het sollicitatiegesprek.

Het juiste personeel aanwerven = problemen vermijden

De problemen die kunnen ontstaan door mensen aan te werven die vervolgens niet over het juiste profiel blijken te beschikken voor de job die ze uitoefenen, worden vaak onderschat. Toch kan zo’n ‘bad hire’ gevolgen hebben voor de rest van het bedrijf, zoals:

  • Gedemotiveerde werknemers. Een collega die onderpresteert, levert frustratie op bij de werknemers die zijn fouten of gebreken moeten rechttrekken.
  • Ontevreden klanten.
  • Bijgevolg: een dalende lijn in de financiële resultaten.
  • Nood aan extra aandacht en supervisie voor de nieuwe werknemer. Tijd die anders en nuttiger besteed kan worden.

Voor een bedrijf met tevreden teams, enthousiaste klanten, goede financiën en een efficiënte tijdsbesteding kijkt u dus het best eens kritisch naar datgene waar het voor iedere werknemer mee begint: de sollicitatieprocedure.

Bekijk al onze kantoren