Personeel aannemen voor een lange periode

Het loont de moeite om naar de toekomst te kijken wanneer u nieuwe medewerkers in dienst neemt.

De eerste fout die veel aanwervingsmanagers maken bij het in dienst nemen van nieuw personeel, is dat ze niet genoeg afstand nemen voor ze een keuze maken. De haast om openstaande vacatures in te vullen is begrijpelijk: als de werkachterstand groter wordt, heeft de kwaliteit van het werk daar onder te lijden, en medewerkers voelen extra druk wanneer er met een minimumbezetting gewerkt wordt. Die drang om actie te ondernemen is niet meer dan normaal.

Het aanpakken van een tekort in de personeelsbezetting is echter geen op zichzelf staande gebeurtenis die maar één doel dient. Bij het aanwerven probeert u niet alleen een leeg bureau te vullen: u bent ook op zoek naar iemand die zowel de onmiddellijke als de toekomstige behoeften aankan, alsook iemand die goed kan samenwerken met de rest van het team. Dat vereist een zorgvuldige planning. Hier volgen een aantal dingen die u in overweging moet nemen wanneer u personeel in dienst neemt.

Kijk met een frisse blik naar de werkdruk

Geen enkele manager heeft een glazen bol, maar op basis van de huidige situatie en de geplande projecten, kan u een inschatting maken van hoeveel en welke medewerkers u nodig hebt. Welke personeelsbehoeften zullen blijvend zijn? Welke zullen slechts tijdelijk zijn? Deze vragen kunnen u helpen om te beslissen welk type medewerker u nodig hebt: permanent, deeltijds of tijdelijk – en of u überhaupt wel iemand in dienst moet nemen op dit moment.

Neem uw huidige personeel onder de loep

Denk vooruit voor wat betreft gespecialiseerde expertise die op korte termijn intern nodig zou kunnen zijn. Over welke belangrijke vaardigheden beschikt uw huidige team? En, nog belangrijker, welke vaardigheden hebben zij onvoldoende of niet?

Overweeg het inzetten van tijdelijke medewerkers

Hebt u het grotere plaatje van uw personeelsbehoeften geëvalueerd, maar weet u niet zeker of het nodig is om een extra permanente functie te creëren? Vul de functie dan eerst op tijdelijke basis in. Met deze aanpak bereikt u twee dingen. Eerst en vooral helpt het u om pieken in de werkdruk op te vangen. Daarnaast kunt u de vaardigheden en prestaties van deze medewerkers van dichtbij observeren en inschatten of ze mogelijk in een vaste rol geschikt zouden kunnen zijn voor de job.

Wanneer de middelen en de tijd beperkt zijn, is de verleiding groot om snel iemand aan te werven. Maar dit is niet altijd de beste aanpak. Denk vanaf het begin op lange termijn, dan zit u goed voor de toekomst.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.

Deze pagina delen