De digitale revolutie beïnvloedt de economie, en die economische veranderingen hebben op hun beurt gevolgen voor de arbeidsmarkt. We spreken tegenwoordig zelfs van een ‘gig economy’, waarin werknemers meer projectmatig werken in een flexibele omgeving, en werk- en privétijd almaar meer in elkaar overvloeien. Zitten we binnenkort allemaal achter onze laptop in de koffiebar, wanneer het ons past en dus niet noodzakelijk van 9 tot 5? Enkele (voorzichtige) voorspellingen ...

De nieuwe ‘gig economy’

Om te begrijpen waarom de jobs van de toekomst wellicht sterk zullen verschillen van onze huidige jobs, moeten we stilstaan bij de veranderende economie. We werken minder van 9 tot 5 en meer van ‘gig tot gig’. Zoals een rockster het ene concert afsluit en naar het volgende toewerkt, zo ruilt de moderne professional het ene project voor het andere in. Flexibiliteit staat daarbij voorop.

Het begon met de digitale platformen waarop opdrachtgevers en freelancers met elkaar in contact kwamen, zoals Upwork of, in eigen land, Freelancenetwork. Nu doen de ‘growth hackers’ (webservicebedrijven die erin slagen om snel te groeien zonder grote marketingbudgetten) zoals Uber en Airbnb hetzelfde. Ze bieden een platform aan particulieren die hun diensten ter beschikking stellen, en vormen zo de verbinding tussen de dienstverlener en de consument – zonder obstakels of tussenpersonen. Die manier van werken stelt de arbeidsmarkt voor uitdagingen: worden we binnenkort allemaal kleine zelfstandigen?

Nieuwe jobs, andere invulling van jobs

Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen, maar deze evolutie heeft wél zichtbare gevolgen. Nu al zien we nieuwe jobs ontstaan (denk maar aan community managers) en krijgen bestaande jobs een andere invulling. Vooral in volgende sectoren is de invloed van de veranderende economie sterk voelbaar:

  • Technologie: dataverwerking wordt een grote uitdaging in deze tijden van ‘big data’ en uitpuilende e-mailboxen.
  • Gezondheidszorg: kennis van de medische technologie, de toenemende vergrijzing, en zorg op afstand zijn maar enkele van de thema’s die aan belang zullen winnen.
  • Nieuwe media: de onafhankelijke journalistiek staat behoorlijk onder druk. Zullen de traditionele media erin slagen om de nieuwe (sociale) media een relevante plaats te geven?
  • Marketing: de consument is kritischer dan ooit. Je overtuigt hem allang niet meer met holle slogans en saaie (of ronduit irritante) reclamespots. De toekomst is aan de digitale marketeers!
  • Onderwijs: vervangt de iPad onze boekentas?
  • Finance: CFO’s en hun teams moeten steeds vaker een evenwicht zien te vinden tussen hun rol van klassieke boekhouder van weleer en financieel analist van vandaag.

Van 9 tot 5 … of flexibel werken voorop?

Projectmatig werken vereist een optimale workflow én de nodige faciliteiten om flexibel te werken. Bedrijven die mee willen zijn met hun tijd, zullen hun hr-strategie dus moeten aanpassen en verbeteren. Een rekruteringsbeleid uitstippelen is geen overbodige luxe. Daarnaast zijn digitale talentplatformen nuttig om interne medewerkers tot kennisdeling en -uitwisseling aan te zetten, maar ook om de samenwerking met extern talent (freelancers) te bevorderen.