Via de digitale kanalen zijn we voortdurend bereikbaar, ook voor het werk. Lekker flexibel, dat wel. Maar heb jij soms ook last van die onvermijdelijke ‘digistress’? Wij geven je tips om werk en privé strikt gescheiden te houden. Of niet al te strikt, dat bepaal je zelf. Lees hier hoe je komaf maakt met schuldgevoelens en hoe je een gezonde relatie onderhoudt met … je mailbox.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Stel grenzen aan je gebruik van technologie

Soms moet je die smartphone écht even uitzetten en een prikkelvrije periode inlassen. Dat kan je zelfs dagelijks doen. Plan je smartphonevrije uurtje bijvoorbeeld in tijdens het avondeten. Zo is quality-time met je gezin gegarandeerd. Twee uur voordat je gaat slapen, doe je er goed aan om de smartphone – en bij uitbreiding je tablet en laptop –opzij te leggen. Lees liever een boek of doe wat ontspannende yoga-oefeningen om zowel je brein als je lichaam voor te bereiden op een deugddoende nachtrust.

Je kunt ook een technologievrije zone vastleggen in huis, waar je alleen maar ‘offline’ dingen doet: muziek beluisteren, een boek lezen,  een goed gesprek voeren, … Je zult ervan versteld staan hoe rustig je wordt als je focust op één activiteit, zonder dat je aandacht daarbij voortdurend afgeleid wordt door de bliepjes uit je WhatsAppgroepen.

Maak duidelijke afspraken over de scheiding tussen werk en privé

Een digistressvrij leven begint bij goede afspraken. Geef aan wanneer je wel en niet bereikbaar bent voor je baas, je collega’s en/of de klanten.

Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half BeLux: “Het tot stand komen van een aangepaste werkcultuur is maatwerk en tweerichtingsverkeer. In elk bedrijf liggen de accenten, uitdagingen en zelfs gevoeligheden anders. Het is belangrijk om samen goede afspraken te maken. Ik hou er zelf bijvoorbeeld van om op zondagochtend rustig mijn mailbox te doorpluizen. Dat betekent niet dat ik van mijn medewerkers verwacht dat ze me in het weekend antwoorden. En dat weten ze. Die afspraak hebben we duidelijk gemaakt. Schuldgevoel is niet op zijn plaats.”

Maak daarnaast ook afspraken met jezelf: is het echt nodig om ’s avonds laat je werkmail nog te checken, of kan dat wachten tot morgenvroeg?

Thuiswerken: nefast voor de werk-privébalans?

Om de werkgerelateerde besognes uit je hoofd te bannen, is een fysieke barrière soms nodig. Maak je hoofd leeg tijdens de fietstocht, treinrit of autorit naar huis. Luister bijvoorbeeld naar muziek of inspirerende podcasts.

Werk je thuis? Dan is een afgesloten werkruimte ideaal. Daar kun je je terugtrekken om in alle rust je werk te doen. Daarnaast fungeert je thuiswerkruimte als een mentale barrière. Zodra je ze verlaat en de deur achter je dicht trekt, laat je ook het werk voor wat het is en kun je je focussen op ontspannende thuisactiviteiten zoals koken, spelen met je kinderen of koffiedrinken met de buurvrouw.

Bewaar je mentale en fysieke evenwicht

Gezond eten, voldoende water drinken, goed slapen, sporten, mediteren, … Verlies je fysieke gezondheid niet uit het oog. Om daarnaast ook mentaal in evenwicht te blijven is het raadzaam om voldoende tijd vrij te maken voor activiteiten die je energie geven: verwaarloos je vrienden en familie niet!