Weet jouw baas je steevast te vinden wanneer er extra werk verzet moet worden? En denk je wel vaker: ik heb hier geen tijd voor? Dan is het interessant om een manier te vinden die je helpt nee te zeggen tegen je baas. Maar dan wel op zo’n manier dat je baas een ja hoort. Klinkt ingewikkeld? Welneen, met deze 3 richtvragen zet je jezelf op weg naar minder overuren en efficiënter werk zónder je baas te schofferen.

1. Heb ik hier écht geen tijd voor?

‘Kan ik dit erbij hebben of niet?’, is een vraag die je je zeker moet stellen wanneer je baas een nieuw rapport op je bureau dropt. Het antwoord kom je alleen te weten door een lijstje te maken van alle taken die je nog moet afwerken en daar een tijdsschema aan te verbinden. Vink ook aan welke taken prioritair zijn. Heb je in je planning nog tijd over? Prima, dan kun je met een gerust hart ja zeggen tegen je baas. Zit je weekplanning al bomvol? Vraag dan aan je baas om even samen te zitten en je takenlijst te overlopen. Zo leg je de bal in zijn of haar kamp: mag je andere taken even opzijschuiven om die nieuwe opdracht af te werken of niet? Het is belangrijk dat je duidelijk aangeeft aan je baas wat haalbaar is en wat niet.

2. Komt deze opdracht mijn carrière ten goede en past ze binnen mijn functieomschrijving?

Met een gezonde dosis carrièreplanning is niets mis. Je mag je dus zeker afvragen of die opdracht die je baas je in de schoot werpt je carrière zal vooruithelpen en binnen je functieomschrijving past. Gaat het om een taak die niet in je jobomschrijving staat? Dan zijn er twee mogelijke scenario’s:

  1. Het is een routinekarwei dat nu eenmaal afgewerkt moet worden (administratie, gegevensinvoer, correspondentie, telefoontjes, ...) en geen specifieke vakkennis vraagt.
  2. Het is een uitdagende opdracht waarvoor je nét iets verder uit je comfortzone moet treden dan gewoonlijk, maar die wel binnen je interessesfeer en capaciteiten ligt.

De keuze ligt voor de hand. Neem zeker de taken ter harte waar je warm voor loopt, en weiger beleefd om tot een manusje-van-alles te worden gebombardeerd. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch het proberen waard. Al is enige flexibiliteit op tijd en stond wel raadzaam.

3. Ben ik het eens met de voorgestelde strategie?

Soms heb je vooral geen zin in een extra taak. Dan moet je je afvragen waaraan dat ligt. Klinkt de strategie die je baas voorstelt je niet bepaald als muziek in de oren, en heb je zelf heel andere ideeën over de aanpak van dit specifieke dossier? Dan is dat het op te lossen euvel, want misschien beleef je wél plezier aan de taak wanneer je ze op je eigen manier mag afhandelen. Bespreek dit zeker met je baas. Tip: leg het wel tactvol en diplomatisch aan boord. Zo bereik je altijd meer.

Eerst tijd kopen, dan nee zeggen

Ons devies? Koop tijd. Vraag je baas om bedenktijd, en gebruik die tijd om een alternatieve strategie uit te werken. Die stel je vervolgens voor aan je baas, nog voordat je in het nieuwe project hebt toegestemd. “Mag ik eerst even een voorstel doen?” Weinig bazen zullen op deze vraag ‘neen’ antwoorden – tenzij ze wel héél zeker zijn van hun stuk of er tijdsdruk mee gemoeid is. Krijg je een ‘go’, wees dan overtuigend en enthousiast wanneer je jouw aanpak uitlegt. De kans is reëel dat je daarna een tweede ‘go’ krijgt, namelijk om het project op jouw eigen manier uit te werken. Iedereen tevreden.

Nee zeggen tegen je baas is niet altijd even makkelijk. Hou rekening met de persoonlijke leiderschapsstijl van je manager. Wie zijn baas goed begrijpt, zal beter weten hoe hij hem kan benaderen. Weeg goed af of je een nieuwe opdracht tot een goed einde kunt brengen en op welke manier je dat het beste doet. Stap ermee naar je baas en laat je ‘nee’ als een ‘ja’ klinken. Dat wil zeggen: motiveer je beslissing.