Een professionele loopbaan is niet alleen synoniem met samenwerken, maar ook met beslissingen nemen. Beslissingen die een impact hebben op je collega’s en op de activiteiten van je onderneming. Niet onlogisch dus dat daar af en toe een conflict met je leidinggevende mee gepaard gaat. Zetten dergelijke meningsverschillen een rem op je carrière? Helemaal niet. Wie gaat voor de pragmatische aanpak en de consensus, komt er zelfs sterker uit. Helaas laten we emoties nog al te vaak de bovenhand nemen. Ontdek hier hoe je conflicten op het werk vooral níét moet bezweren. 

Conflicten zijn eigen aan menselijke relaties

Eerst en vooral is het belangrijk dat je conflicten met je leidinggevende niet uit de weg gaat. Meningsverschillen zijn een essentieel onderdeel van bedrijfsvoering en intermenselijke relaties. En maar goed ook, want de diversiteit aan visies op de werkvloer is een rijkdom voor de onderneming en stuwen de business naar nieuwe hoogtes. Angst is een slechte raadgever. Hou je er een andere mening op na dan je baas of zit er je iets dwars? Blijf dan niet bij de pakken zitten maar kom op voor jezelf en je ideeën. Meer zelfs: het zou een professionele fout zijn om ideeën achter te houden die het bedrijf vooruithelpen. Tegelijk is het belangrijk dat je je visie op een omzichtige en beleefde manier verwoordt. Wie luistert en respect heeft voor andermans opinie, vindt automatisch meer gehoor.

Handel niet emotioneel maar rationeel

Een conflict met je leidinggevende bezweren en samen naar een consensus toewerken is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Velen begaan de fout om zich te laten leiden door emoties. Denk maar aan rancune, een gekrenkt eergevoel en jaloezie. Die zorgen bij een professioneel conflict altijd voor een gevaarlijke cocktail. Hoewel het heel wat inspanningen vraagt, is het raadzaam om zo objectief en rationeel mogelijk te blijven. Misschien ben je het niet volledig eens met je leidinggevende, maar zijn er tegelijk ook enkele raakvlakken. Probeer op die positieve zaken te focussen en tot een akkoord te komen waar elke partij zich in kan vinden.

Conflict met een leidinggevende? Ga niet voor het grote gelijk

Meningen kunnen verschillen, maar dat maakt de ene mening niet waardevoller dan de andere. Stel daarom altijd het teambelang voorop en vermijd kost wat kost om voor eigen succes te kiezen. Een discussie ‘winnen’ geeft dan misschien wel kortstondige voldoening maar kan op de lange termijn bijzonder nefast zijn voor de relaties met je collega’s en je leidinggevende. Conflictbeheersing draait niet rond winnaars en verliezers maar rond verstandhouding.

Op naar een Belgisch compromis?

Als er één land de kunst van het compromis onder de knie heeft, is het ons land wel. Geven en nemen, water bij de wijn doen, het zit ingebakken in ons DNA. Ook in het zakenleven heeft die aanpak al vele vruchten afgeworpen. Een consensusfiguur blijkt daarbij vaak de katalysator. Een derde persoon die optreedt als bemiddelaar, ‘objectiveert’ de discussie en maakt het gemakkelijker om de verschillende pro’s en contra’s tegen elkaar af te wegen. Op die manier komt er een oplossing uit de bus waar elke partij zich in kan vinden. En dat is waar het bij een conflict uiteindelijk om draait.

Bekijk al onze kantoren