Je zal je misschien van nature uit aangetrokken voelen tot een bepaalde managementstijl, maar toch kan je van alle type leiders leren. Het komt erop aan om een open geest te hebben en ontvankelijk te zijn voor de stijl van uw baas. Zo zal een ‘besluitvaardige leider’ je bijvoorbeeld inspireren om efficiënter te werken, terwijl een ‘samenwerkende leider’ je kan leren om rekening te houden met de opinies en standpunten van anderen. Een ‘overtuigende leider’ kan je dan weer uitdagen om creatiever te worden, en een ‘diagnostische leider’ zou je kunnen aanzetten om grondiger en meer gefocust te worden. Elke managementstijl heeft dus zijn eigen troeven om jou verder te helpen in je carrière. Alhoewel de meeste managers enige vorm van leiderschap kunnen geven aan het personeel, zijn er soms toch managers die geen goed ontwikkelde leiderschapsvaardigheden hebben. Als je manager niet de nodige vaardigheden aan de dag legt, tracht dan op zoek te gaan naar een andere mentor die je de nodige carrièrecoaching geeft. Misschien is een meer ervaren collega of een ander professioneel contact bereid je te helpen. Het belangrijkste is dat je iemand vindt die je advies geeft en je inspireert om je doelstellingen te bereiken.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Deze spelregels helpen je het maximum uit je mentor te halen:

Bedenk een plan. Om te bepalen hoe hij of zij de beste coaching kan geven, moet je mentor weten wat je wil bereiken in je carrière. Ben je er zelf niet zeker van, vraag je mentor dan om je te helpen je doelen duidelijk te stellen.

Raadpleeg de spelregels. Aarzel niet om je mentor advies te vragen over hoe je moet omgaan met gevoelige of politieke situaties. Je mentor is een vat vol professionele kennis, wijsheid en ervaring. Hij of zij kan van onschatbare coachingwaarde zijn bij professionele uitdagingen.

Het spel voor het spel. Vraag je mentor voor een belangrijke meeting of presentatie om raad. Deze "meetings voor de meeting" zijn ideaal voor last-minute coaching.

Zet je professioneel masker op. Het kan gebeuren dat je mentor je opbouwende kritiek geeft. Word dan niet defensief, maar sta open voor wat je mentor geobserveerd heeft en wees bereid om de nodige verbeteringen te maken die hij of zij tijdens zijn coaching aanbeveelt.

Doe de oefeningen. Breng alle opdrachten die je mentor je geeft tijdens zijn of haar begeleiding tot een goed einde. Kom voorbereid naar vergaderingen, klaar om aan de slag te gaan en wees te allen tijde professioneel.

Laat je ego achter aan de deur. Vermijd een conflict met je mentor als je het niet met hem of haar eens bent. Vraag hem of haar liever beleefd om de redenering achter een bepaald advies uit te leggen. Door dergelijke gesprekken kunnen jij en je mentor eventueel tot een alternatief akkoord komen.

Waardeer je mentor. Toon op geregelde tijden hoezeer je de belangstelling van je mentor voor je professionele ontwikkeling waardeert.

Help bij de coaching van nieuwe teamleden. Wanneer je hogerop klimt in je carrière en een meer ervaren professional wordt, vergeet dan niet hoeveel je aan je mentor te danken hebt. Steek daarom een helpende hand uit naar nieuwe teamleden in je bedrijf. Help minder ervaren teamleden en geef hun het kostbare advies en de wijsheid die jij zelf gekregen hebt. Op deze manier laat je aan je mentor zien dat je begrijpt wat het écht betekent om een winnaar te zijn. Volg bovenstaand advies en je zal ongetwijfeld een goede professionele relatie ontwikkelen met je manager en/of mentor, welke soort leider hij of zij ook is.