Met de opkomst van smartphones en tablets is de werkdruk niet bepaald afgenomen. Sterker nog: nooit offerden we zo veel ‘privétijd’ op voor professionele doeleinden als vandaag. Zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Robert Half dat 80% van de Belgische CFO’s en financieel directeurs één of meerdere weekends per maand met hun job bezig zijn. Net geen kwart (24%) werkt zelfs drie van de vier weekends. Lees verder voor alle details en ontdek onze tips om met de stijgende werkdruk om te gaan.

werken in het weekend

Hoe het werk ons privéleven binnensluipt

Vraag een willekeurige CFO hoe het met hem of haar gaat, en de kans is bijzonder groot dat het antwoord “druk, druk, druk” luidt. En dan gaat het niet alleen over de volle agenda op kantoor, maar ook over de vele uren die privé gepresteerd worden, ná de kantooruren. Een fenomeen dat voor een groot deel te danken of (afhankelijk van hoe u het bekijkt) te wijten is aan de moderne technologie. We zijn altijd en overal bereikbaar, met als gevolg dat het werk subtiel ons privéleven binnensluipt. Van werkmailtjes beantwoorden via de smartphone tot een geïmproviseerde ‘conference call’ in de auto, we nemen het er algauw even bij. 40% van de respondenten in het onafhankelijke onderzoek bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs zegt dat zijn werktelefoon altijd aanstaat en dat inkomende e-mails altijd gecontroleerd worden na de kantooruren. 51% doet dat alleen wanneer ze een deadline moeten halen. Amper 9% van hen schakelt zijn telefoon uit wanneer ze het werk verlaten.

werken in het weekend

Weekends niet meer heilig

Bovenstaande voorbeeldjes lijken onschuldig, maar samen doen ze de gewerkte tijd buiten de kantooruren gevoelig toenemen. Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de Belgische CFO’s en financieel directeurs het afgelopen jaar méér hebben gewerkt buiten de kantooruren dan het jaar ervoor. En dat weerspiegelt zich ook in de weekends. Het credo dat weekends heilig zijn, lijkt stilaan te sneuvelen. Terwijl ruim de helft van de CFO’s en financieel directeurs minstens twee op de vier weekends werkt, dient het weekend bij amper 20% nog louter om de batterijen op te laden.

Productiviteit versus levenskwaliteit

De trend om meer en meer privétijd op te offeren aan het werk, is niet zonder risico’s. Denk maar aan oververmoeidheid en burn-outs. Dat besef begint gelukkig ook stilaan bij werkgevers én werknemers door te dringen. “Almaar meer ondernemingen stimuleren hun medewerkers om buiten de kantooruren het werk te laten rusten”, weet Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux. “Toch ligt de werkdruk vaak nog te hoog en is er in veel gevallen te weinig personeel om het werk evenwichtig te verdelen. Tijdelijke werknemers kunnen dan soelaas brengen.”

werken in het weekend

Meer delegeren, minder isoleren

Merkt u dat de vermoeidheid toeslaat en vreest u het binnenkort niet meer te kunnen bolwerken? Dan is het hoog tijd om een versnelling lager te schakelen. Hier alvast enkele tips:

  • De fout die veel leidinggevenden maken, is dat ze te veel zaken zelf willen doen. Nochtans hebben ze uitstekende medewerkers die best wat kunnen overnemen. Door meer te delegeren, raakt het werkt sneller gedaan én komt er meer privétijd vrij.
  • Stel realistische en haalbare doelstellingen, ook voor uzelf. Op die manier zult u met een gerust gemoed huiswaarts keren en meer kunnen genieten van een avondje nietsdoen.
  • Uzelf isoleren werkt contraproductief. Heb ook oog voor uw relaties buiten het werk: familie, vrienden, uw partner… Zij helpen u de zaken te relativeren en uw hoofd vrij te maken.

Bovenstaand lijstje is natuurlijk niet exhaustief. Maar het is alvast een prima begin om uw weekend weer een ontspannende invulling te geven.