Geschatte leestijd: 3 minuten

Flexibele werktijden en de mogelijkheid tot telewerk behoren tot het verwachtingspatroon van de Belgische werknemers. Nu bedrijven door de inflatie en stijgende loonkosten minder flexibel kunnen zijn op vlak van salaris, bieden ze andere vormen van flexibiliteit aan zoals flexibel verlonen, plaatsonafhankelijk werken of een verkorte werkweek.

Waarom het geven van flexibiliteit bovenaan de prioriteitenlijst moet staan

  1. Veel vormen van flexibiliteit
  2. Gepersonaliseerd loonpakket
  3. Telewerk, op kantoor of hybride werken?

Sinds de gezondheidscrisis is hybride werken niet meer weg te denken uit de Belgische bedrijven. Veel werknemers gaan op zoek naar manieren om hun werk beter te organiseren en dragen hun work-life balance hoog in het vaandel. Bedrijven die nieuw talent zoeken, hebben meer dan ooit een duidelijk beleid nodig rond flexibel werken. Kandidaten hebben hooggespannen verwachtingen op vlak van flexibiliteit en deinzen er niet voor terug om een aanbod af te wijzen als het bedrijf niet tegemoet komt aan hun eisen.

Veel vormen van flexibiliteit

Door de hoge werkdruk, het toegenomen aantal burnouts en de groeiende concurrentie maken veel bedrijven zich zorgen over hun personeel. Ze beseffen dat ze zich moeten aanpassen om talent aan te trekken en te behouden. In deze context is flexibiliteit doorslaggevend geworden in de onderhandelingen tussen kandidaten en bedrijven. Een HR-beleid met veel flexibiliteit, waar werknemers zelf hun werkdagen mogen organiseren en kunnen kiezen waar ze werken, is een troef op een krappe arbeidsmarkt waar kandidaten vaak voorstellen krijgen van meerdere bedrijven.

Flexibiliteit is een breed begrip en is afhankelijk van het soort job en het bedrijf. Flexibele werkuren, extra verlofdagen en verlofdagen ter compensatie van overuren zijn de meest voorkomende vormen van flexibiliteit die de Belgische werkgevers bieden. Maar ze denken ook na over nieuwe manieren van flexibel werken, zoals gedeeltelijk of volledig werken vanuit het buitenland, een verkorte werkweek van vier dagen zoals mogelijk gemaakt werd in de Arbeidsdeal, parttime werken of de wekelijke arbeidsduur verlengen in ruil voor meer verlofdagen.

Gepersonaliseerd loonpakket

Een andere manier om talent aan te trekken en in het bedrijf te houden, is het aanbieden van een gepersonaliseerd loonpakket, ook wel het cafetariaplan genoemd. Hierbij krijg je als werknemer de mogelijkheid om een deel van je loon te flexibiliseren. Je kan kiezen voor de voordelen die beantwoorden aan jouw eigen noden en wensen: bedrijfswagen of -fiets, pensioensparen, verlofdagen, laptop, smartphone, tablet… Vandaag zijn er nog niet veel werkgevers die deze vorm van flexibiliteit bieden aan hun personeel. Nochtans is een cafetariaplan een grote troef om werknemers een nog waardevoller loonpakket te bieden, zeker in de huidige context van de war for talent.

Ook voor de werkgever zelf is dit een interessante keuze. De werknemers krijgen inspraak in de invulling van hun loonpakket zonder dat de loonkost de hoogte in gaat. Bovendien voelen ze zich gewaardeerd omdat ze hun eigen verloning mee mogen bepalen, wat goed is voor hun motivatie en welzijn. Een win-win voor alle partijen.

Telewerk, op kantoor of hybride werken?

Zowel telewerk als werken op kantoor hebben voordelen. Werkgevers die telewerk aanbieden, ondervinden dat dit hun mensen helpt bij een evenwichtige work-life balance, wat dan weer hun motivatie ten goede komt. Ze vrezen dat ze personeel zullen verliezen als ze voltijds kantoorwerk opnieuw verplichten. Bedrijven die hun personeel opnieuw (gedeeltelijk) op kantoor laten werken, doen dit vooral omdat ze belangrijke meetings face-to-face willen laten doorgaan en het de bedrijfscultuur en connectie tussen medewerkers ten goede komt. Daarnaast kunnen nieuwe vaardigheden beter aangeleerd worden op de werkvloer.

De beste oplossing lijkt hybride werken, wat anno 2022 het geval is in 60% van de bedrijven. Deze bedrijven merken een positieve invloed op het welzijn, de motivatie, de voldoening en de productiviteit van hun mensen. Wie zich goed voelt op het werk en een comfortabele work-life balance heeft, gaat niet of minder snel op zoek naar een andere job, wat goed nieuws is voor het behoud van talent in het bedrijf. In 21% van de bedrijven wordt er voltijds op kantoor gewerkt, in 12% voltijds thuis. Sommige werkgevers (8%) laten hun personeel zelf kiezen waar ze willen werken.

Ontdek onze Salarisgids.

Over de Salarisgids

Robert Half voert jaarlijks onderzoek naar de lonen en de trends op de arbeidsmarkt. In deze onafhankelijke survey worden 1.800 CFO’s, CIO’s en General Hiring Managers bevraagd in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Brazilië.

De cijfers uit dit onderzoek vormen de basis voor onze Salarisgids. Die omvat de belangrijkste salaristrends en tendensen op de arbeidsmarkt in administratie, HR en office support, finance en boekhouding, IT en project en interim-management. Ontdek er alle cijfers die lonen.

Naar de Salarisgids


Leer van de gespecialiseerde recruiters van Robert Half, zodat u een getalenteerd team van medewerkers kunt opbouwen of uw carrière vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met 12 rekruteringskantoren in België en Luxemburg, waaronder ons rekruteringsbureau in Diegem, en kan u helpen met onder meer Executive Search, waar en wanneer u dat nodig heeft.