Welke functies worden de komende jaren relevant in de IT-sector?

Geplaatst door Robert Half op 14/02/2020

Kunstmatige intelligentie en robotica vormen een bedreiging voor talloze banen. Het Wereld Economisch Forum schat dat er tegen 2022 wereldwijd zo'n 75 miljoen banen zullen verdwijnen. Anderzijds zouden er ook 133 miljoen nieuwe jobs kunnen bijkomen.

Om te bepalen welke beroepen in verschillende sectoren goede perspectieven bieden voor de toekomst stelde het gespecialiseerde rekruteringsbureau Robert Half de volgende vraag aan 200 financieel managers, 200 IT-managers en 300 rekruteringsmanagers: "Welke nieuwe functies zijn er in uw sector ontstaan of momenteel aan het opkomen door technologische ontwikkelingen?" Er zijn heel wat mogelijkheden voor ontwikkeling of omscholing, met name in de administratieve, financiële en IT-sector, en paradoxaal genoeg hebben niet al die opkomende functies een digitaal karakter.

Hoewel de IT-sector hard getroffen is door de digitale transformatie, ontstaat er heel wat werkgelegenheid op het gebied van gegevensbeheer en beveiliging. De volgende beroepen zijn in opmars:

1. CIoTO (Chief IoT Officer) – 26%

De Chief IoT Officer is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van IoT-toepassingen (Internet of Things) die de bedrijfsdoelstellingen optimaal ondersteunen.

2. Chief Data Officer/Data Protection Officer - 24%

De data protection officer zal erop toekijken dat het bedrijf de data bewaart en verwerkt volgens de regels van de GDPR. Hij kan met andere woorden onderzoeken hoe de data wordt verwerkt, met welke systemen dat gebeurt en kan op basis daarvan adviseren om bepaalde dingen aan te passen.

3. IT-securityspecialist / Beveiligingsstrateeg - 21%

IT-securityspecialisten zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de beveiligingsmaatregelen in hun organisatie. Ze analyseren de bestaande veiligheidsprocedures en adviseren het hoger management over manieren om de efficiëntie te verhogen en de beveiliging te verbeteren.

4. Robotsoftware-ingenieur - 20%

Een robotsoftware-ingenieur ontwikkelt software voor de besturing en automatisering van robots. Hij ontwikkelt onder meer geïntegreerde systemen die geautomatiseerde apparatuur besturen. Het kan daarbij gaan om het bouwen van nieuwe software of het testen, verbeteren of debuggen van bestaande software. De meeste robotsoftware-ingenieurs werken voor de verwerkende industrie en richten zich op robots die door bedrijven worden ingezet bij de productie van hun producten.

5. Incident Detection Innovator - 20%

Een uiterst technische analist die verantwoordelijk is voor het detecteren, analyseren en inperken van potentiële inbreuken en andere veiligheidsincidenten. Deze analisten zorgen ervoor dat het bedrijf snel bedreigingen kan detecteren en adequaat kan reageren op veiligheidsincidenten, om zo de risico's te minimaliseren.

Op zoek naar een job in boekhouding & finance, administratie, IT, legal of project management?

Vind je volgende job

Meer blogposts...