Kunstmatige intelligentie en robotica vormen een bedreiging voor talloze banen. Het Wereld Economisch Forum schat dat er tegen 2022 wereldwijd zo'n 75 miljoen banen zullen verdwijnen. Anderzijds zouden er ook 133 miljoen nieuwe jobs kunnen bijkomen.

Om te bepalen welke beroepen in verschillende sectoren goede perspectieven bieden voor de toekomst stelde het gespecialiseerde rekruteringsbureau Robert Half de volgende vraag aan 200 financieel managers, 200 IT-managers en 300 rekruteringsmanagers: "Welke nieuwe functies zijn er in uw sector ontstaan of momenteel aan het opkomen door technologische ontwikkelingen?" Er zijn heel wat mogelijkheden voor ontwikkeling of omscholing, met name in de administratieve, financiële en IT-sector, en paradoxaal genoeg hebben niet al die opkomende functies een digitaal karakter.

De financiële sector zal de komende jaren veranderen dankzij digitale tools. De automatisering en dematerialisatie van procedures is een grote uitdaging, waardoor werknemers uit de sector verschillende systemen zullen moeten beheersen en nieuwe vaardigheden zullen moeten ontwikkelen. Deze 5 functies zullen aan belang winnen:

1. Financieel adviseur - 26%

Een financieel adviseur/planner is een professional die u helpt bij het organiseren van uw financiën en die het resultaat van uw spaargeld en beleggingen projecteert, zodat u weet hoe goed u bent voorbereid op uw pensioen. Hij ondersteunt u ook bij het nemen van financiële beslissingen die u zullen helpen uw financiële doelstellingen zo efficiënt mogelijk te bereiken.

2. Forensisch accountant - 26%

Forensische accountants zijn gespecialiseerd in het begroten van schade en het inschatten van de volledige omvang van een verlies. Ze richten zich op de vier kerngebieden van de forensische analyse: gegevens verzamelen, voorbereiden, analyseren en rapporteren.

3. Specialist ERP-systemen - 25%

Verantwoordelijk voor het coördineren van en/of het meewerken aan de ontwikkeling, het onderhoud en de verbetering van IT-systemen in samenwerking met gebruikers en personeel dat technische gegevens verwerkt. Daarnaast houden deze specialisten zich bezig met het implementeren en organiseren van opleidingen om gebruikers te leren werken met het systeem.

4. FP&A Specialist - 25%

Financial planning & analysis (FP&A) is sinds jaren het domein waarmee financials echt kunnen scoren en bewijs kunnen leveren van hun toegevoegde waarde. De controller moet ervoor zorgen dat alle voorgelegde cijfers in orde zijn (d.w.z. de financiële boekhouding), terwijl het FP&A-team instaat voor de prognoses (managementaccounting). Het team is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de planning, wat inhoudt dat het budgetten en periodieke prognoses opstelt om het management te ondersteunen bij de besluitvorming.

5. Specialist in strategische planning - 24%

Een statisch plan kan dankzij strategisch management omgevormd worden tot een systeem dat de besluitvorming ondersteunt door middel van strategische feedback. Hierdoor kan het plan evolueren en groeien naarmate de vereisten en andere omstandigheden veranderen.

Op zoek naar een job in boekhouding & finance, administratie, IT, legal of project management?

Vind je volgende job