Welke functies worden de komende jaren relevant in de administratieve sector?

Geplaatst door Robert Half op 14/02/2020

Kunstmatige intelligentie en robotica vormen een bedreiging voor talloze banen. Het Wereld Economisch Forum schat dat er tegen 2022 wereldwijd zo'n 75 miljoen banen zullen verdwijnen. Anderzijds zouden er ook 133 miljoen nieuwe jobs kunnen bijkomen.

Om te bepalen welke beroepen in verschillende sectoren goede perspectieven bieden voor de toekomst stelde het gespecialiseerde rekruteringsbureau Robert Half de volgende vraag aan 200 financieel managers, 200 IT-managers en 300 rekruteringsmanagers: "Welke nieuwe functies zijn er in uw sector ontstaan of momenteel aan het opkomen door technologische ontwikkelingen?" Er zijn heel wat mogelijkheden voor ontwikkeling of omscholing, met name in de administratieve, financiële en IT-sector, en paradoxaal genoeg hebben niet al die opkomende functies een digitaal karakter.

Administratieve functies spelen een sleutelrol in het creëren van een bedrijfscultuur, een factor die tegenwoordig van groot belang is wanneer men een werkplek kiest. Het gespecialiseerde rekruteringsbureau Robert Half identificeerde onder andere de volgende opkomende functies:

1. Manager E-learning / Digitaal leren - 24%

De learning & development-manager draagt fundamenteel bij tot het succes van de organisatie door medewerkers te coachen en te begeleiden. Deze functie vereist een diepgaande kennis van het bedrijf, de klanten en de bedrijfsstrategie, aangezien die aspecten essentieel zijn bij het opstellen van opleidings- en ontwikkelingsprogramma's. De learning & development-manager is verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en evalueren van online opleidingsmateriaal en het vernieuwen en verbeteren van bestaande opleidingen om ze aantrekkelijker en schaalbaarder te maken.

2. Manager Werknemersbetrokkenheid - 23%

De manager Werknemersbetrokkenheid ontwikkelt strategieën om de betrokkenheid binnen het bedrijf te verbeteren en heeft de leiding over programma's die bedoeld zijn om de betrokkenheid te stimuleren, zoals programma's voor de erkenning van werknemers, welzijnsprogramma's en andere activiteiten die gericht zijn op het creëren van een positieve werkomgeving.

3. Diversiteitsmedewerker - 22%

De CDO (Chief Diversity Officer) houdt zich op bestuursniveau bezig met de diversiteits- en inclusiestrategie van zijn organisatie. Zo'n 20% van de Fortune 500-bedrijven hebben diversiteitsmedewerkers.

4. Adviseur Digitale Transformatie - 21%

Een adviseur in digitale transformatie verbetert de technische prestaties van een bedrijf. Dat doet hij door de infrastructuur van het bedrijf te analyseren en tekortkomingen in de dienstverlening te signaleren.

5. Virtueel assistent - 21%

Een virtueel assistent is een persoon die vanop afstand verschillende diensten verleent aan ondernemers of bedrijven. Virtuele assistenten bieden uiteenlopende diensten aan, zoals het beheren van agenda's, afspraken, e-mails en sociale media.

Op zoek naar een job in boekhouding & finance, administratie, IT, legal of project management?

Vind je volgende job

Meer blogposts...