Een teambuilding organiseren is vandaag een must in elke organisatie. Groepsactiviteiten organiseren op het werk werpt namelijk vruchten af. Teambuilding is niet alleen bevorderlijk voor de sfeer op de werkvloer, vaak helpt het  ook om de productiviteit te bevorderen. Als u het goed doet, tenminste. Hier alvast enkele manieren waarop u die teambuilding beter níét aanpakt.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

1. Teambuilding organiseren op buikgevoel

Wilt u dat een teambuilding meer is dan vrijblijvende verstrooiing? Dan is het zaak om op voorhand doelstellingen af te bakenen. Zo kunt u gericht te werk gaan en een activiteit uitkiezen die uw team écht vooruithelpt. Over welke doelstellingen hebben we het dan? Hier alvast enkele mogelijkheden:

  • Algemene sfeer op de werkvloer bevorderen.
  • Onderling vertrouwen stimuleren.
  • Proactiviteit en zin voor initiatief verhogen.
  • Efficiëntie verbeteren.

Op die manier wordt het veel gemakkelijker om een activiteit uit te kiezen en de teambuilding te kaderen in een breder verhaal.

2. Onvoorbereid zijn

Bij een teambuilding komt meer kijken dan u op het eerste gezicht zou denken. Zo is niet alleen de timing een huzarenwerk, u moet ook rekening houden met de budgetten, de verwachtingen van uw personeel, … Neem alles in overweging en laat niets aan het toeval over. Anders dreigt het op een fiasco uit te draaien. Ligt de gemiddelde leeftijd op de werkvloer eerder hoog? Kies dan niet voor een paintballsessie, maar voor een dagje golfen of een citytrip. Wilt u er een driedaagse van maken? Pols dan zeker bij uw werknemers of ze dat kunnen combineren met hun gezinssituatie.

3. Onrust zaaien

Een teambuilding wijkt af van de dagelijkse routine, en dat is niet voor alle medewerkers evident. Wilt u er een succes van maken, communiceer dan duidelijk op voorhand, in alle transparantie. Niemand houdt van onaangename verrassingen. Mogen partner en kinderen mee? Hebben bepaalde medewerkers een allergie of zijn sommigen vegetariër? In een grote onderneming is het vaak nuttig om het personeel vooraf een korte vragenlijst te laten invullen.

4. Te veel willen

Overdaad schaadt, en dat geldt zeker voor een teambuilding. Prop de dag niet onnodig vol, maar laat de nodige ruimte voor spontaniteit, want daar draait het natuurlijk om. De activiteiten zijn een hefboom om tot de kern van de zaak te komen: collega’s die elkaar beter leren kennen, horizonten die verlegd worden …

5. Bedrijfs-DNA verwaarlozen

Terwijl de ene activiteit het probleemoplossende vermogen verbetert, is de andere eerder gericht op samenwerking. Een geslaagde teambuilding is dan ook afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen, zoals we eerder aanhaalden. Maar daar blijft het niet bij. De activiteit moet ook afgestemd zijn op het DNA van uw onderneming. Organiseer bijvoorbeeld geen culinaire wandeling in een organisatie die het vooral moet hebben van zijn energieke, no-nonsenseaanpak. Een sportieve uitdaging is hier wellicht meer op zijn plaats. Samengevat: verlies de waarden en missie van uw bedrijf nooit uit het oog en koppel die aan uw bedrijfsdoelstellingen.