Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Inge Boets heeft een carrière om ú tegen te zeggen. Bijna dertig jaar lang was ze aan de slag bij Ernst & Young (EY), waar ze van Junior Auditor uitgroeide tot Global Risk Leader. In die functie stuurde ze maar liefst 6000 mensen aan, tot ze in 2011 voor een radicale ommezwaai koos. Ze verliet EY, besloot om alleen nog enkele bestuursfuncties op te nemen én… ze opende de Italiaanse enoteca, La Scoperta. Inge Boets deelt haar unieke kijk op succesvolle carrièreplanning en geeft enkele tips mee voor talenten die willen doorgroeien naar de top.

Doorgroeien = eigen weg banen

“Toen ik in 1984 begon als Junior Auditor, had ik nooit verhoopt dat ik het tot Global Risk Leader zou schoppen. Ik ben uitgegroeid tot wie ik ben dankzij de steun en inspiratie van mensen die in mij geloofden, die me uitdaagden en kansen hebben gegeven om mezelf te overstijgen en dingen te doen die ik op eigen houtje misschien nooit had aangedurfd.” Steun is volgens haar dan ook een van de drie pijlers om door te groeien naar de top. “Een tweede pijler is ambitie. Je moet ambitie hebben om succesvol te zijn in alles wat je doet. Of dat nu in een leidinggevende functie in een groot bedrijf is, in je eigen bedrijf of in je persoonlijke groei. Zonder inspanningen, compromissen en offers kom je er niet. De derde pijler ten slotte is authenticiteit. Wie ben ik echt? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Wat is mijn persoonlijkheid en wat zijn mijn sterktes? Zodra je dat goed beseft, moet je ermee aan de slag om je eigen weg te banen.”

Authenticiteit is je eigenheid creëren

Waarom ze haar mooie loopbaan bij EY achter zich liet? “Omdat ik een job wilde die dichter stond bij de klanten, dichter bij de business. Persoonlijk had ik te weinig tijd om de dingen te doen die ik graag wilde doen. Professioneel vond ik dat ik niet meer voldoende bijleerde. Toen ik zag hoe een gewezen collega haar agenda vulde met interessante internationale bestuursmandaten, dacht ik meteen: dit is iets voor mij.” “Ik stap als bestuurder niet blindelings in een sector, maar selecteer mijn mandaten in functie van de bijdrage die ik kan leveren met mijn specifieke kennis en ervaring. En dat is nodig. Het fundamentele verschil tussen een adviseur en een bestuurder is namelijk het soort verantwoordelijkheid dat je krijgt. Een adviseur is minder betrokken bij en verantwoordelijk voor het welslagen van de onderneming die hij begeleidt en adviseert. Een bestuurder is dat wel.”

Falen kan een leermoment zijn

Ondernemen en besturen, dat is volgens Inge Boets ook een kwestie van durven. “Risico’s nemen maakt inherent deel uit van ondernemen. Een ondernemer moet aanvaarden dat er momenten komen dat hij faalt of verkeerde beslissingen neemt. Belangrijker is dat hij daarvoor niet wordt gestigmatiseerd. Op dat vlak kunnen we nog wat opsteken van de Amerikanen, die falen als een leermoment beschouwen, niet als een ontoelaatbare blunder.”