Hoe de West-Vlaamse arbeidsmarkt de afgelopen 10 jaar evolueerde

Geplaatst door Robert Half op 13/06/2017

Sinds Robert Half in 2007 met Accountemps een eerste divisie in West-Vlaanderen opende, is er heel wat veranderd. Met Robert Half Finance & Accounting, OfficeTeam en sinds kort ook Robert Half Management Resources telt Robert Half nu vier divisies in Roeselare. Niet alleen het kantoor kende een sterke groei, ook de West-Vlaamse arbeidsmarkt is de afgelopen tien jaar sterk geëvolueerd. In de provincie heeft een enorme inhaalbeweging plaatsgevonden op vlak van HR. Waar de rol van de HR-afdeling destijds de basisactiviteiten betrof, maken nu ook talent management en employer branding deel uit van het takenpakket van HR-managers. Ook naar salarispakketten wordt tegenwoordig veel strategischer gekeken. Veronique Elskens, Associate Director Robert Half West-Vlaanderen, blikt in 5 evoluties terug op de afgelopen 10 jaar.

1. HR manager als strateeg

Toen we in Roeselare van start gingen, was een HR-manager vooral bezig met payroll en compensation & benefits. HR is ondertussen zoveel meer. De focus verschoof geleidelijk aan van administratieve bezigheden naar een breder perspectief. HR heeft nu veel meer de taak om het menselijk kapitaal binnen de onderneming volledig tot ontplooiing te laten komen. Dat wordt steeds belangrijker om als bedrijf competitief te blijven. In 2017 verwacht het management van HR dan ook dat ze deze strategische rol opnemen.

2. Talent in provincie houden

De veranderde rol van Human Resources bracht ook een grotere focus op het retentiebeleid van West-Vlaams talent met zich mee. HR-Managers zijn Talent Managers geworden. Het gaat niet enkel om opsporen en binnenhalen van talent. Werkgevers moeten hen ook kunnen binden en een plan kunnen voorstellen waarin ze zich ten volle kunnen ontwikkelen. Voor West-Vlaamse starters zijn steden als Gent en Brussel belangrijke aantrekkingspolen, dus is het extra nodig voor West-Vlaamse bedrijven om zichzelf te promoten en op de kaart te zetten. Hoe moet uw organisatie bekend staan als werkgever ten opzichte van potentiële medewerkers?

3. Fierheid over de provincie doortrekken

Niet alleen bedrijven zetten zichzelf in de kijker. Ook als regio doen we ons uiterste best om ons als een aantrekkelijke arbeidsmarkt te profileren. Onder andere VOKA speelt daar een goede rol in. Initiatieven zoals het magazine 'Kere ekje were of bluf plak'n in West-Vloandern'  en ‘Tour de Wallonie’ ondersteunen bedrijven om talent aan te trekken en ook hier te houden. We mogen terecht fier zijn op de vele mooie ondernemingen die onze provincie rijk is.

Toen ik tien jaar geleden zelf Brussel achter me liet en terugkeerde naar mijn West-Vlaamse roots, keken er enkele mensen verbaasd op, dat zou nu niet meer het geval zijn. Parallel met de arbeidsmarkt evolueerde ook ons kantoor aan een versneld tempo. Getuige daarvan ons team van consultants dat de afgelopen vier jaar is verdubbeld.

4. Professionalisme

Maar enkel een gedegen retentiebeleid en gezonde portie chauvinisme over de West-Vlaamse roots zijn niet voldoende om een gezonde concurrentie aan te gaan met andere regio’s. West-Vlaamse bedrijven hebben ook op vlak van loonpakketten stappen gezet. Extralegale voordelen zoals een onkostenvergoeding, bedrijfswagen of hospitalisatieverzekering, maar eveneens niet-financiële voordelen zoals opleidingstrajecten en flexibele werkuren werden in onze regio ondertussen gemeengoed.

5. Stijgende vraag naar interim-management

Werk- en ondernemersspirit is de West-Vlaming nooit vreemd geweest… West-Vlaamse bedrijven zijn zich dan ook volop aan het voorbereiden op de toekomst. Om dat te ondersteunen is het inschakelen van een interim-manager een bewuste strategische beslissing geworden. Interim-management kende de afgelopen jaren een opmars in diverse afdelingen van de onderneming: IT-afdelingen, executive management, finance, legal, human resources, supply chain en procurement of sales en marketing.

Bovendien zijn interim-managers niet langer de ‘crisismanagers’ van weleer maar worden ze veelzijdig ingezet. Onder ander voor projectmanagement, het begeleiden van bedrijfstransformaties en het verbeteren van de bedrijfscontinuïteit. 

Bekijk al onze kantoren

Meer blogposts...