Meer en meer bedrijven zien het nut in van het nieuwe werken, omdat het de efficiëntie en de tevredenheid bij de werknemers verhoogt. Maar hoe groot is de impact van het nieuwe werken op de dagelijkse werking van uw organisatie? Dat bepaalt u grotendeels zelf.

Het nieuwe werken: meer dan een hip kantoor

Het nieuwe werken gaat verder dan een hippe kantoorinrichting. Het is erop gericht om mensen flexibiliteit, vrijheid en verantwoordelijkheid te geven. Medewerkers worden niet beoordeeld of afgerekend op het aantal uren dat ze op kantoor zijn. Werknemers bepalen zelf waar en wanneer ze hun werk doen en op het einde van de rit moeten ze resultaten kunnen voorleggen. Dat betekent uiteraard niet dat ze nooit meer op kantoor zijn. Goede afspraken waarin zowel de werkgever als de werknemer zich kan vinden, liggen aan de basis van flexibel werken.

Thuis op kantoor

Flexwerken verhoogt de productiviteit van uw medewerkers. Er wordt hard gewerkt, tenminste als uw personeel zich te allen tijde thuis voelt op kantoor. Het komt er dus op aan om op kantoor een aangename, huiselijke sfeer te creëren. De werkvloer wordt een leefruimte waar medewerkers zich op hun gemak voelen en waar ze graag komen werken.

Kennisuitwisseling staat centraal

Kennisuitwisseling is een van de speerpunten binnen het nieuwe werken. Dat weerspiegelt zich in de kantoorinrichting. Mensen worden geïnspireerd en gestimuleerd om samen te werken en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Er zijn tal van plekken en ruimtes waar medewerkers elkaar ontmoeten en met elkaar in dialoog gaan. Bovendien is er ook ruimte om efficiënt te vergaderen, te brainstormen of zich af te zonderen. Deze elementen mogen alvast niet ontbreken:

  • een gezellige patio als ontmoetingsplek
  • een zithoek om te relaxen
  • een ontspanningsruimte met bijvoorbeeld een voetbal- of pingpongtafel
  • vergaderruimtes met een strakke look en veel lichtinval
  • concentreerruimtes

Verschillende ruimtes voor verschillende taken

In flexkantoren hebben medewerkers geen vaste werkplek meer en kiezen ze hun plek in functie van de taak die ze uitvoeren. Geconcentreerd werken? Dat kan in een concentreerruimte. Voor brainstorms zijn er dan weer inspirerende ruimtes, waar de muur bijvoorbeeld dienst doet als whiteboard.

Het nieuwe werken introduceren in uw organisatie? Goed idee, want het levert u op lange termijn alleen maar voordelen op. Hou er wel rekening mee dat duidelijke afspraken en richtlijnen een must zijn.

Bekijk al onze kantoren