Frédérique Bruggeman is Managing Director van Robert Half BeLux. Ze is verantwoordelijk voor de strategische, beleidsmatige en operationele werking van de verschillende divisies en kantoren die deel uitmaken van Robert Half BeLux. In deze bijdrage legt ze uit waarom studeren in het Engels later een meerwaarde is op de arbeidsmarkt.

Engels als volwaardige opleidingstaal?

Anne De Paepe, de rector van de Universiteit Gent, wierp onlangs in De Standaard de knuppel in het hoenderhok. “Als we meer internationale studenten en wetenschappers willen aantrekken, zouden we meer opleidingen in het Engels moeten kunnen geven.” Ze geeft daarmee haar visie op een academische talenkwestie, maar het debat strekt verder dan de universiteitswereld. Zo vindt De Paepes voorstel om van het Engels een volgwaardige opleidingstaal te maken ook bij ondernemers vele aanhangers. Kennis van het Engels op academisch niveau is noodzakelijk voor verdere economische groei, klinkt het daar. “Als we het nu niet doen, wanneer dan wel?”, vraagt Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), zich af.

Waarom het beter moet

De talenkennis van de Belgen wordt al jarenlang geroemd in het buitenland. Velen zullen zich dus ongetwijfeld afvragen of we het niet beter bij een status quo houden. Waarom studeren in het Engels als het niveau vandaag al meer dan aanvaardbaar is? Uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half blijkt dat die redenering te kort door de bocht is. HR-managers geven de leidinggevenden in hun onderneming weliswaar tussen de zeven en negen op tien voor hun talenkennis, maar ze onderstrepen tegelijk dat een goede kennis van het Engels ook voor niet-managers belangrijk is. En op dat vlak is er nog ruimte voor verbetering. Administratieve bedienden krijgen op dit ogenblik een score tussen vijf en zeven op tien en 85% van de HR-managers zegt dat het moeilijk is meertalige administratieve bedienden te vinden.

Studeren in het Engels: meer dan een extraatje

Of we het Engels al dan niet moeten erkennen als een volwaardige opleidingstaal, is een vraagstuk voor de Vlaamse regering. Wat wél buiten kijf staat, is dat studeren in het Engels en andere vreemde talen op de lange termijn altijd een voordeel is. De mondialisering van de economie is onomkeerbaar en vereist een heterogene talenkennis. Wie zich alleen in zijn moedertaal uit de slag kan trekken, heeft het moeilijk op de Belgische arbeidsmarkt of dreigt helemaal uit de boot te vallen. Werkgevers zijn op zoek naar mensen die meerdere talen spreken en kennis van het Engels is daarbij cruciaal. Hoe meer talen je spreekt, hoe groter je waarde is op de arbeidsmarkt. Zelf heb ik nooit in het Engels gestudeerd, maar ik werk wel voor een Amerikaans bedrijf en heb al doende veel bijgeleerd. En toch vind ik het jammer dat ik nooit de kans heb gehad om in het Engels te studeren. Het is dé manier om je talenkennis op een doorgedreven manier bij te spijkeren en om te buigen tot een meerwaarde voor je hele carrière.