Wanneer bent u eigenlijk voor het laatst van huis gegaan zonder uw mobiele telefoon? Wanneer hebt u voor het laatst een brief geschreven in plaats van een sms’je of e-mail te verzenden? In de 21ste eeuw is er voor vrijwel alles een app, een technologisch apparaat of een applicatie, dus moet het oude plaatsmaken voor het nieuwe. Inpluggen, aanzetten en klaar – met een paar klikken racet u met duizelingwekkende snelheid over de informatiesnelweg. U zult wel weten waar we het over hebben – tenzij u de afgelopen twintig jaar onder een steen hebt geleefd. In meerdere of mindere mate zijn we allemaal meegevoerd door de digitale golf. De toekomst, ooit voorbehouden aan sciencefictionschrijvers, is versmolten met het heden, en biedt ons alles veroverende gadgets en gizmo’s voor in onze handtas, aktetas en woning. Maar bestaat er niet het gevaar dat we verslaafd raken aan al die apparatuur? Mensen worden steeds afhankelijker van hun toestellen, niet alleen in hun werk, maar ook in hun vrije tijd. Kunt u uw smartphone, tablet of laptop een paar uur uitzetten, of breekt u bij de gedachte alleen al het klamme zweet uit? Beantwoord de negen vragen hieronder en ga na of u verslaafd bent aan technologie:

1. Verzendt u e-mails in uw pyjama?

Het is bedtijd, u ligt lekker onder de dekens en wilt gaan slapen. Maar… waar is uw iPad of iPhone? Die ligt nog beneden, stom! Nu kunt u geen nachtelijke e-mails naar uw collega’s en klanten verzenden, of uw volgers tweeten dat u op het punt staat in slaap te vallen. Dus u staat op, doet uw pantoffels aan en gaat uw bedgenootje halen. Want anders wordt het maar een lange rusteloze nacht.

2. Krijgt u krampen in uw hand van balpennen?

U moet een boodschappenlijstje maken of tijdens een vergadering op het werk een paar dingen opschrijven. U hebt de pen nog niet vast of u voelt een helse pijn – handkrampen! Klaarblijkelijk is het zo lang geleden dat u voor het laatst iets opschreef – in plaats van op een toetsenbord te typen of op een scherm te tikken – dat uw lichaam niet meer weet hoe dat moet. Al die uren op de lagere school dat u mooi leerde schrijven, tevergeefs! Wat zouden uw leraren zeggen?

3. Denkt u soms dat uw telefoon afgaat zonder dat dit het geval is?

Er trilt iets in uw zak en u weet zeker dat u de telefoon hoort overgaan. Maar als u de telefoon uit uw zak haalt, is er geen oproep te zien – en ook niets te horen. Hebt u misschien per ongeluk opgehangen terwijl u de telefoon pakte? Nee, bij ‘gemiste oproepen’ is niets te zien. U dácht alleen maar dat u de telefoon hoorde. Dit verschijnsel komt bij gebruikers van mobiele telefoons verrassend veel voor. Ze zijn zo gewend geraakt aan de beltoon dat ze die op de raarste momenten lijken te horen.

4. Kunt u geblinddoekt sms’en?

U bent er een kei in. U hebt in de loop der jaren al zo veel sms’jes verzonden dat u intuïtief weet waar elke letter op het toetsenbord zit. U kunt als het ware met uw ogen dicht typen – of terwijl u tv kijkt, in de pan met groenten roert of stofzuigt. Goed, bij voorspellende tekstinvoer gaat het nog weleens mis – iets wat u later dan moet corrigeren – maar in wezen kunt u erop los sms’en terwijl u met iets anders bezig bent.

5. Hebt u elke iPhone al gehad?

U hebt de weken en dagen afgeteld tot de introductie van de nieuwe iPhone 6, en hebt hem al vooruitbesteld zodra dat kon. U kon er ’s nachts niet van slapen en kon, net als een kind op de avond voor Sinterklaas, niet wachten tot het grote moment. En met reden, want u hebt elke Apple-smartphone die ooit op de markt kwam al gehad. En net als al die andere tien miljoen eigenaars van de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus die de telefoon het eerste weekend al kochten, beheerst u de nieuwe functies al en hebt u al een paar nieuwe apps aangeschaft.

6. Hebt u alle levels van ‘Angry Birds’ al behaald?

Als professional beschikt u over veel vaardigheden, maar wat u vooral goed kunt, is op een smartphone-app getekende vogels zonder vleugels en poten op gierige varkens afsturen. Maar toch blijft u spelen, omdat u het gewoon niet kunt laten. Zo ging het ook met 'Snake' op uw oude Nokia – ook dat hebt u helemaal gespeeld (als dat al mogelijk is).

7. Speelt uw sociale leven zich hoofdzakelijk af op Facebook?

U zou van het weekend iets leuks gaan doen met vrienden, misschien lekker de stad in. Maar in plaats daarvan blijft u thuis, hebt u contact met dezelfde mensen op Facebook en post u uw nieuwste set selfies en foto’s van uw huisdier. En toen u even genoeg had van het 'liken' van uw eigen statusupdates en gedeelde content ging u erop los tweeten. Want als uw vrienden niet online willen en u niet willen volgen, waarom zou u dan nog met ze omgaan?

8. Bent u humeurig als u uw smartphone niet bij de hand hebt?

Uw smartphone is een verlengstuk van uw lichaam en u wordt al humeurig bij het idee dat u het toestel niet bij de hand hebt en dus niet meer ‘instant bereikbaar’ bent. U krijgt ook stress als u merkt dat uw batterij bijna leeg is. U zult op dat moment er alles aan doen om zo snel mogelijk een oplader vast te krijgen. Want, zeg nu eerlijk, u voelt u toch ‘naakt’ zonder een opgeladen smartphone?

9. Vervangt u standaard toestellen door de nieuwste technologische apparaten?

Horloges, fototoestellen, wekkers en iPods, wie gebruikt dat nog vandaag? U niet. U vindt al deze toestellen overbodig en gebruikt hiervoor uw smartphone. U kent uw telefoon door en door en maakt dagelijks gebruik van de verschillende applicaties. Een artikel over de nieuwste app? U hebt het gelezen en maakt er zo snel mogelijk werk van.

Technologie kan u vooruit helpen in uw loopbaan

Als u in de IT-sector werkt, kunnen de nieuwste technologische apparaten en connectiviteitsontwikkelingen essentieel zijn voor uw loopbaan. Mogelijk moet u een uitstekende kennis hebben van nieuwe producten, diensten en sectorontwikkelingen om uw werk goed te kunnen doen, of om een nieuwe functie te bemachtigen en aan uw loopbaanontwikkeling te werken. U moet dan niet alleen nieuwe oplossingen selecteren, implementeren en beheren, maar ook een technologie-evangelist zijn: iemand die andere professionals aanmoedigt er ook efficiënt gebruik van te maken. Want technologie wordt uiteraard steeds belangrijker voor professionals, in alle sectoren. Nu vrijwel elke werkplek verbonden is, is IT niet langer meer voorbehouden aan technologiespecialisten. Systemen en processen ondergaan door de 21ste-eeuwse IT een radicale verandering, en die ontwikkeling is niet meer te stoppen. Bent u een technofiel – iemand die gek is op nieuwe technologie en daar enthousiast gebruik van maakt – dan kan dat zeker in uw voordeel werken. Werkgevers zijn namelijk op zoek naar medewerkers met goede IT-vaardigheden en een grote belangstelling voor het gebruik van de nieuwste technologie. Dus als u een zwak hebt voor de digitale wereld en u constant bezig bent met de nieuwste oplossingen, kan dat echt een sterk punt zijn op uw cv, uw werk – en op de arbeidsmarkt. Dit artikel is gebaseerd op het artikel “9 signs you've become addicted to technology” dat oorspronkelijk gepubliceerd werd op de blog Robert Half News in het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk al onze kantoren