Een beetje gezonde stress voor een sollicitatiegesprek kan geen kwaad. Het wordt pas een probleem wanneer een jobkandidaat zó nerveus is dat hij niet meer uit zijn woorden raakt, begint te ratelen of zelfs helemaal dichtklapt. Wat doet u als rekruteerder in zo’n geval? Tips om een jobkandidaat die op is van de zenuwen, toch op zijn gemak te stellen tijdens het interview.

Smalltalk wérkt

Meteen uw vragen afvuren op de kandidaat die voor u zit? Dat werkt vaak averechts, zeker wanneer de kandidaat in kwestie nerveus is. Praat liever eerst wat over koetjes en kalfjes. Een korte babbel over het weer of over de omleiding in de straat: waarom niet? Het zijn niet voor niets klassieke ‘conversation starters’ die doen wat ze moeten doen: een onbezorgd gesprekje op gang brengen. Voeg er – indien dat u ligt – nog een grapje aan toe en het ijs is helemaal gebroken.

Wie is wie?

Wellicht schuiven er nog enkele collega’s mee aan tafel wanneer u een jobkandidaat interviewt. Stel iedereen even kort voor, inclusief uzelf. Zo weet de kandidaat wie welke functie bekleedt binnen de organisatie en vanuit welke expertise u en uw collega’s vragen zullen stellen. Vergeet niet dat een kandidaat zich wat overdonderd kan voelen door meerdere interviewers. Een voorstellingsronde kan helpen om dat gevoel te temperen.

De omgeving bepaalt de sfeer

Over die interviewtafel gesproken: aan een ronde tafel krijg je minder snel een ‘kruisverhoorgevoel’ dan aan een rechthoekige tafel. En een krappe vergaderruimte met kale muren is niet bepaald een uitnodigende omgeving. Hou dus in de mate van het mogelijke rekening met de aankleding van de interviewruimte en kies liever voor warme kleuren en knusse fauteuils dan voor een witte verhoorkamer met harde stoelen.

Jobkandidaat interviewen met open houding

Lichaamstaal beïnvloedt het gesprek langs beide kanten. Een nerveuze kandidaat klapt misschien dicht wanneer zijn interviewer een dominante houding aanneemt, zoals achteroverleunen in de stoel, met de armen voor de borst gekruist. Wees u dus bewust van uw lichaamstaal:

  • Glimlach en knik ter aanmoediging.
  • Zet uw telefoon uit en geef de kandidaat uw volle aandacht.
  • Maak oogcontact.
  • Leun lichtjes voorover.

Leg het verloop van het gesprek uit

Wie stelt de vragen? Hoe lang zal het gesprek duren? Welke stappen volgen hierna in het aanwervingsproces? Schep duidelijkheid, zodat de jobkandidaat weet waar hij aan toe is. 

Bekijk al onze kantoren