In het begin voelde je je goed – en zelfs belangrijk – wanneer je collega’s naar jou kwamen voor hulp. Ze zeiden dat ze je nodig hadden. Jij was de enige op wie ze konden vertrouwen om de job goed te doen. Maar toen nam het aantal vragen explosief toe. Zelfs je baas begon eraan mee te doen: er werd almaar meer verantwoordelijkheid naar jou gedelegeerd omdat je collega’s vonden dat jij de enige was op wie ze konden rekenen. 'Nee zeggen' beschouwde je niet als een optie. Nu is de verleiding groot om de deur van je kantoor op slot te draaien, de lichten uit te doen en je onder je bureau te verstoppen, zodat iedereen je met rust laat. Je hebt zo vaak ‘ja’ gezegd dat je je zorgen maakt over wat er zal gebeuren als je nee zegt. Je wil niemand teleurstellen, en je wil ook niet dat je collega’s of je leidinggevende denken dat je niet betrouwbaar bent, maar je weet dat er iets moet veranderen. Hier vind je drie tips die je zullen helpen om zonder schroom nee te zeggen:

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

1. Bied (voorzichtig) weerwerk

Leg je erbij neer dat je niet kunt terugkrabbelen voor het werk waarvan je al beloofd hebt dat je het zou doen. Maar neem geen extra werk meer aan als gunst, tot je je huidige takenlijst hebt afgewerkt. Als een collega (of je leidinggevende) nóg een extra taak aan je wil doorgeven, weiger dan beleefd en stel een alternatief voor: “Het spijt me, maar hiermee kan ik je niet helpen. Misschien kunnen Jan of Karen dit keer helpen?” of “Op dit moment hebben we allemaal echt veel werk. Misschien moeten we overwegen om tijdelijke hulp in te schakelen?”

2. Ga na hoe je er zelf baat bij kunt hebben om anderen te helpen

Het kan positief zijn om je collega’s te helpen, maar voel je niet verplicht om dit te doen alleen maar omdat je denkt dat het je populair zal maken op kantoor. Kies bijkomende taken zorgvuldig uit: de taken die je op je neemt moeten je eigen werk aanvullen of verbeteren. Als je het belangrijk vindt om een goede indruk te maken, ga dan op zoek naar mogelijkheden om mee te werken aan tijdgevoelige of prominente projecten, in plaats van te proberen zo veel mogelijk dingen in je inbox te verzamelen.

3. ‘Nee zeggen’ op het werk: maak van je leven een prioriteit

Als je merkt dat je geen tijd hebt om een koffiepauze in te lassen, laat staan om te gaan lunchen, en dat je vaak laat op kantoor blijft alleen maar om je eigen werk af te krijgen, dan moet je op de rem gaan staan. Werk maakt deel uit van het leven, maar het hoort niet je leven te zijn. Als je regelmatig lange werkdagen hebt en in je agenda weinig ruimte laat voor iets anders, dan zal dat niet alleen voor stress zorgen – het zou ook tot een burn-out kunnen leiden. Denk eraan dat het prima is om je collega’s te helpen, behalve wanneer ze je als voetveeg beginnen te behandelen. Er zijn ook andere opties dan ‘ja’ zeggen en simpelweg de extra taken te accepteren: houd dat in je achterhoofd de volgende keer wanneer iemand je om een gunst vraagt.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Work Life Blog van Robert Half Australië.