”Falen is geen optie”, toeteren prominente persoonlijkheden weleens. Een uitdrukking die de lat meteen hoog legt, onrealistisch hoog zelfs. Toegeven dat je ergens in mislukt bent, is in onze Europese cultuur niet eenvoudig – laat staan aanvaard. Nochtans levert mislukken je wel voordelen op. Het is maar hoe je ermee omgaat.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

Mislukken als ondernemer = ervaring erbij

De verhalen van jonge Vlaamse ondernemers die hun geluk beproeven in de Verenigde Staten – Silicon Valley is een aantrekkelijke bestemming voor ambitieuze ingenieurs en IT’ers – hebben doorgaans één terugkerende conclusie gemeen: ‘failure’ levert je er geen stigma op. Gaat je bedrijfje over de kop, dan is dat geen reden om het op te geven. Integendeel, vinden de Amerikanen, mislukken geeft je de kans om van je fouten te leren en opnieuw te beginnen. Een groot verschil met de cultuur die de Lage Landen zo kenmerkt: je steek je kop maar beter niet boven het maaiveld uit.

Beslis je uiteindelijk toch dat het ondernemerschap niets voor jou is? Dan hoeft dat geen eindpunt te zijn. Ex-ondernemers zijn vaak gegeerd bij grote bedrijven. Want wie een eigen zaak heeft gerund, heeft zijn competenties en vaardigheden aardig uitgebreid:

  • Snel beslissen en handelen
  • Probleemoplossend en creatief denken
  • Successen realiseren met beperkte middelen
  • Altijd ‘the bigger picture’ in de gaten houden
  • People management
  • Helder communiceren

Het hoeft niet te verbazen dat bovenstaande skills bij veel werkgevers bovenaan de checklist staan wanneer ze jobkandidaten interviewen. Meer nog, werkgevers zijn vaak bereid om er een aantrekkelijk salaris tegenover te stellen. Vervolgens is het aan de ex-ondernemer om te bewijzen dat hij of zij dat salaris waard is ...

Mislukken = leren uit je fouten

Een loopbaan duurt lang; de kans op (occasionele) mislukkingen is dus vrij groot. Je loopt een promotie mis, een grote klant haakt af, je projectvoorstel wordt afgewezen, ... Soms verlopen de zaken nu eenmaal niet zoals je gepland had. Wat je dan het beste doet? Leren uit je fouten. Analyseer wat er misging. Soms ligt de oorzaak buiten jezelf, soms zul je moeten concluderen dat je bepaalde vaardigheden nog niet zo goed beheerste als verhoopt. Lag het aan je denkpatroon, je plan van aanpak, je communicatieskills? Breng de oorzaken zo objectief mogelijk in kaart en bedenk hoe je deze valkuilen in de toekomst gaat vermijden. Falen biedt je de kans om een andere richting uit te gaan. Grijp die kans.

‘CRAP’ op je pad

Wanneer je een doel nastreeft, komen er meestal obstakels op je pad. Die passen in het zogenaamde CRAP-model:

  • Criticism. Kritiek zal er altijd zijn. Aan jou om te bepalen of ze al dan niet terecht is.
  • Rejection. De meest briljante verkopers werden het vaakst afgewezen. De aanhouder wint!
  • Assholes. Zie ook ‘Criticism’.
  • Pressure. Kun jij omgaan met (tijds)druk? "Neen" leren zeggen is alvast een goed begin.

Wees niet beschaamd

Mislukken is niets om je over te schamen. Integendeel, stilstaan is achteruitgaan en wie geen risico’s neemt, bereikt doorgaans niets. Laten we nog maar eens een voorbeeld nemen aan de Amerikanen:

"It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who errs, because there is no effort without error and shortcoming." (Theodore Roosevelt)

Wie wil jij zijn: degene die met het vingertje wijst, of the (wo)man in the arena?