Heel wat mannen en vrouwen hebben, naast hun privépartner, ook een ‘werkpartner’. Dat is een collega van het andere geslacht met wie het bijzonder goed klikt. Op professioneel vlak, welteverstaan. Want dat is nu eenmaal eigen aan de relatie met je ‘work spouse’, zoals het fenomeen van de professionele relatie tussen een man en een vrouw op de werkvloer in Amerikaans hr-jargon benoemd wordt: ze is zuiver platonisch. Het is bevorderlijk voor je carrière, op voorwaarde dat je het correct aanpakt. Enkele tips om huwelijksperikelen én carrièreblunders te vermijden.

1. Wees transparant in je werkrelaties

​Tussen bepaalde collega’s klikt het soms al vanaf dag één. Dat is mooi, want wie droomt er nu niet van een vertrouwenspersoon annex steunpilaar op het werk, die jou door dik en dun steunt? Zo’n collegiale vriendschap moet dus kunnen, ook wanneer je ze sluit met iemand van het andere geslacht. Deze vriendschap heeft evenwel alleen maar kans op slagen als elke partij open en transparant communiceert. Heb je een vaste relatie? Wees daar dan meteen duidelijk over en vermeld je partner regelmatig in gesprekken. Zo weet je ‘professionele’ partner hoe de vork in de steel zit en ontstaat er geen ruimte voor amoureuze toenadering.

2. Stel ze aan elkaar voor

Doet er zich een gelegenheid voor waarop partners welkom zijn op het werk, zoals een kerstdiner of een informele borrel op vrijdagavond? Grijp die kans met je beide handen aan om je partner voor te stellen aan je beste maatje op het werk! Dit is opnieuw een mooie manier om misverstanden te vermijden en er geen twijfel over te laten bestaan dat de relatie met je ‘werkpartner’ gebaseerd is op een vriendschappelijke vertrouwensband, en niets meer dan dat. Zo voorkom je jaloerse reacties van je partner én de partner van je collega.

3. Wees je bewust van de risico’s

Hoewel een maatje op het werk bevorderlijk kan zijn voor je welbevinden en zelfs je carrière (misschien haal je die promotie makkelijker binnen doordat je kan rekenen op steun en feedback van je favoriete collega), houdt zo’n werkrelatie ook risico’s in. De hierboven vermelde jaloerse reacties van partners kunnen een domper op de feestvreugde zijn, maar collega’s ergeren zich misschien aan jullie hechte vertrouwensband. Zeker als je werkpartner hoger in de hiërarchie staat dan jij, lonkt de schijn van nepotisme om de hoek. Anders gezegd: perceptie is alles. Het kan geen kwaad om je daarvan bewust te zijn, en in te grijpen als het nodig is.

4. Laat geen ruimte voor avances

We vermeldden het hierboven al: in een goeie werkrelatie is er nul komma nul ruimte voor welke amoureuze toenadering dan ook. Geeft je werkpartner te kennen dat zulke gevoelens tóch spelen, dan moet je onverbiddelijk zijn en dient het contact voortaan tot zuiver professionele aangelegenheden beperkt te worden. Trekken jullie die grens niet, dan worden de verhoudingen te onduidelijk. Het gevolg is dat elke partij er ongelukkig van wordt: je werkpartner, jijzelf én jullie privépartners.

Let dus altijd op met collegiale vriendschappen, zeker wanneer je ze sluit met iemand van het andere geslacht. Duidelijke communicatie is essentieel. Een ‘work spouse’ kan aangenaam zijn en zelfs bevorderlijk voor je carrière, maar niet als het ten koste gaat van je privéleven.