Gefeliciteerd met je promotie! Maar nu komt het moeilijke deel: je moet jouw vroegere collega’s leiding geven. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft dat niet het einde van uw bestaande relaties te betekenen.

Leidinggevende worden

Laten we even een stapje terugzetten en de situatie nuchter bekijken. We gaan ervan uit dat je goed bent in wat je doet, dat je je promotie eerlijk hebt verdiend en dat het management van mening is dat jij een geboren leider bent. Waarom zou leiding geven je dan afschrikken?

De mentaliteit die je in deze nieuwe rol aanneemt, is heel belangrijk. Als teamleider is het jouw taak om de mensen van jouw team leiding te geven. Jij bepaalt het einddoel dat je in kleinere, haalbare doelen opdeelt, jij verdeelt de taken onder de teamleden en jij zorgt ervoor dat iedereen de deadlines nakomt en doelgericht blijft werken. Het is jouw verantwoordelijkheid als baas om te garanderen dat niemand wordt afgeleid door persoonlijke drijfveren.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

De vijf richtlijnen hieronder zijn bedoeld om je te helpen de aanvankelijke schroom te overwinnen wanneer je je collega’s leiding moet geven:

1. Toom aanvankelijk je enthousiasme

Het is waarschijnlijk een spannende stap voor jou en je bent helemaal klaar voor nieuwe ideeën en initiatieven. Je neemt echter het best niet meteen al te ingrijpende maatregelen. Leg je nieuwe autoriteit op discrete wijze aan de dag en neem niet onmiddellijk belangrijke beslissingen die collega’s kregelig of ontstemd zouden kunnen maken. Probeer eerst vat te krijgen op de situatie voordat je beslissingen neemt die je billijk vindt voor het team.

2. Probeer eerlijk te zijn, niet populair

Bij het leiding geven van een team mag je persoonlijke banden niet in overweging nemen. Wees niet snibbig of bits, of zoek niet ongegeneerd naar steun of goedkeuring. Jij bent de baas! Jouw team rekent erop dat je hen begeleidt en leiding geeft. Wat ze absoluut niet willen, is een baas die van gedachten verandert omdat "iemand een gezicht trekt".

3. Geef het goede voorbeeld

Vaak gaat het niet om collega's die jaloers zijn op je promotie. Het gaat om het bewijzen dat je de promotie verdient. Kom dus niet te laat op kantoor, vraag je medewerkers niet om persoonlijke gunsten of verwacht niet van anderen dat ze je achterstand inhalen. Gedraag je op dezelfde manier waarop je wenst dat alle werknemers zich gedragen.

4. Maak van je medewerkers bondgenoten, geen trawanten

Vrienden hebben in je team kan ook een goede zaak zijn. Deel je doelen en visies met hen en maak maak van hen bondgenoten waarop je kunt rekenen in moeilijkere momenten. Wanneer je een beleid invoert dat mogelijk op geringe steun van het team zal kunnen rekenen, kunnen zij jou bijvoorbeeld bijstaan en helpen om de rest van het team te overhalen.

5. Wees bereid om van functie te veranderen

Indien, ondanks alle goede bedoelingen, de maatregelen die je hebt genomen niet lijken te werken en je collega's je het er niet makkelijker op maken, blijf dan niet bij de pakken zitten en vraag om naar een andere afdeling te worden overgeplaatst. Het is namelijk belangrijk om gelukkig te zijn met elke job die men uitvoert, ook die jobs waar leiding geven een centrale rol speelt.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op de blog Worklife Asia.