Innovatie is niet zomaar een modewoord. In de hedendaagse bedrijfswereld maken innovatieve ideeën wel degelijk het verschil. En die ideeën komen uiteraard van ... uw medewerkers. Toch slagen lang niet alle organisaties er vandaag in om het innovatiepotentieel van hun werknemers ten volle te benutten. Nochtans bestaan er tools om dat potentieel in kaart te brengen.

Benieuwd naar meer actuele trends? Aarzel niet en schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Kent u de drie innovatietypes al? Ze detecteren en er vervolgens slim op inspelen: daar draait het om.

3 innovatieve types

Recent ontwikkelde consultingbureau CREAX in samenwerking met Universiteit Gent de tool INNDUCE.me om het innovatiepotentieel van mensen te ‘meten’. Het onderzoeksteam deelt de innovatoren op de werkvloer op in drie types.

1. De ‘ideator’

  • is creatief
  • ziet opportuniteiten
  • komt met frisse ideeën op de proppen
  • verwerkt ideeën tot oplossingen

​2. De ‘champion’

  • is enthousiast over een nieuw idee
  • weet dat enthousiasme over te brengen op collega’s en managers
  • krijgt budget toegewezen om zijn idee tot uitvoering te brengen

3. De ‘implementor’

  • voegt de daad bij het woord
  • werkt een prototype uit
  • implementeert de uitvoering van het idee in de bestaande structuren
  • volgt op en optimaliseert

​De kans dat u deze drie types in één persoon verenigd ziet, is klein. Het komt er dus op aan om uw team samen te stellen met een mix van deze types. De ideator is onmisbaar om een idee, een oplossing voor een probleem te formuleren, de champion overtuigt het team (én de teamleider) van het nut van deze ingreep en de implementor werkt het idee uit tot een concreet plan. In een ideale wereld, weliswaar. 

Hoe innovatieve ideeën stimuleren bij uw medewerkers?

Niets houdt u tegen om uw medewerkers vandaag al te motiveren om innovatieve ideeën te ontwikkelen – al zal daar in sommige organisaties een mentaliteitsswitch voor nodig zijn. “Niet elk bedrijf is namelijk gericht op innovatie, en in deze onzekere economische tijden ligt de focus vaak meer op ‘day tot day operations’”, zegt innovatie-expert Jef Vandenberghe. Jammer, want zo krijgen creatieve ideeën die de business op lange termijn ten goede zullen komen geen kans om te rijpen.

Googles ‘20% time’-regel

Google gaf een tijd geleden het goede voorbeeld. Het bedrijf laste de ‘20 % time’-regel in. Medewerkers mochten twintig procent van hun tijd besteden aan een project waarvan ze zelf geloofden dat het bedrijf er beter van zou worden. De resultaten liegen er niet om: onder meer Gmail en Google News werden dankzij deze regel ontwikkeld.

Beloon de uitvoering van innovatieve ideeën

Ideeën ontwikkelen is één ding, ze uitgevoerd krijgen is nog een ander paar mouwen. Als werkgever doet u er goed aan om uitgevoerde ideeën te belonen. Het bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel van zij die eraan meewerkten. ‘Ownership’ van een project is een niet te onderschatten motivator!

Binnen de innovatiestrategie van uw bedrijf dragen ook uw werknemers een verantwoordelijkheid. Bij de pakken blijven zitten onder het mom ‘ze doen toch nooit iets met onze ideeën’? Daar heeft niemand wat aan. Weg met flauwe excuses, vragen staat vrij!