Een werkdag beginnen met of zonder file, het is een hemelsbreed verschil. Wie gespaard blijft van pendelstress, gaat fris en monter aan de slag, terwijl fileslachtoffers al een werkdag achter de rug lijken te hebben. Woon-werkverkeer is dan ook een cruciale maar vaak onderschatte factor voor voldoening en tevredenheid op het werk. Ontdek hier alle voordelen van een vlotte mobiliteit en enkele tips om definitief komaf te maken met je pendelfrustaties.

Woon-werkverkeer is géén bijzaak

Wie solliciteert bij een nieuwe werkgever, vindt de afstand tussen woon- en werkplaats op dat moment vaak bijkomstig. Want uiteindelijk gaat het toch vooral om de jobinhoud, het loon en de sfeer op de werkvloer? Tot je aan die droomjob begint en het fileleed een heuse domper blijkt op je aanvankelijke enthousiasme … In de wetenschap dat het Belgische fileprobleem niet meteen op een oplossing afstevent, kan je van een vlot woon-werkverkeer dus maar beter een topprioriteit maken.

Een onafhankelijk onderzoek van OfficeTeam bij 300 administratieve medewerkers toont alvast aan dat we het pijnpunt niet meer negeren. 62% van de Belgische administratieve werknemers is tevreden over de tijd die hij spendeert aan woon-werkverkeer. 44% besteedt dan ook minder dan een halfuur aan woon-werkverkeer. En dat heeft zijn voordelen:

  • Je komt tijdig, uitgerust en vol energie op kantoor.
  • Je hebt meer ‘quality time’ voor de kinderen en de leuke dingen des levens.
  • Je hoeft je niet druk te maken in het verkeer en hebt dus een pak minder stress.
  • Minder verplaatsingen zijn goed voor het milieu én je bankrekening.

Zo raak je gemakkelijk op het werk

Hoewel het onderzoek naar woon-werkverkeer veel positieve geluiden laat horen, is er duidelijk nog ruimte voor verbetering:

  • 36% van de bevraagde werknemers besteedt dagelijks gemiddeld een halfuur tot één uur aan woon-werkverkeer, bij 20% is dat nog langer.
  • 47% van de werknemers krijgt van hun werkgever geen alternatieven aangeboden.
  • 22% is ronduit ontevreden over zijn woon-werkverkeer.

Percentages die we het best zo snel mogelijk naar beneden halen, want slopende verplaatsingen zorgen voor frustraties bij werknemer én werkgever. Er gaat kostbare tijd verloren die amper in te halen valt, vaak met een lagere productiviteit tot gevolg. Bovendien is een ongunstige mobiliteit voor 13% van de medewerkers zelfs een reden om van job te veranderen.

Wat zijn de alternatieven?

Woon je niet op kruipafstand van je werkplek? Ook dan hoef je niet te wanhopen. Samen met je werkgever kan je alternatieve oplossingen uitwerken:

  • Kaart de problematiek aan en vraag je werkgever naar de mogelijkheid tot thuiswerk of telewerk. Als dat geen optie is, zijn er nog altijd tussenoplossingen zoals flexibele werkuren.
  • Kom wat vaker met de fiets of het openbaar vervoer. Mogelijk duurt de gemiddelde rit iets langer, maar je blijft wel gespaard van filestress. Tip: neem op de trein zeker je laptop mee. Zo kan je eventueel al wat voorbereidend werk doen.
  • Moet je vaak naar klanten? Ga dan voor efficiëntie en plan de afspraken in volgens de afstand tot je werk- én thuisadres.

Niet helemaal overtuigd? Lees er dan zeker nog eens het onderzoek van OfficeTeam rond werktevredenheid op na. Daaruit blijkt dat tevreden werknemers productiever en gemotiveerder zijn. En laat nu net woon-werkverkeer een van de belangrijkste pijlers zijn voor werktevredenheid.