Lonen opnieuw (licht) de hoogte in dankzij opflakkering economie

Met een economie die voorzichtig heropleeft, krijgen bedrijven langzaam maar zeker weer meer ademruimte.

Nieuwe projecten worden opgezet, en de vraag naar administratief toptalent en hoogopgeleide professionals groeit. Toch is het niet evident om die gegeerde profielen aan te trekken én ze ook nog eens te behouden. Een kentering in het loonbeleid kondigt zich aan: in 2015 gaan de lonen opnieuw de hoogte in, zo blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2015. Daarnaast moeten werkgevers ook nieuwe maatregelen aanwenden om hun topperformers aan boord te houden.

Goed startloon onderhandelen

De heropleving van de arbeidsmarkt maakt dat bedrijven de zoektocht naar toptalent weer hoog op de agenda plaatsen. Daar komt nu nog een uitdaging bij: die topperformers aan boord houden. Maar liefst 83% van de HR-managers geeft aan moeilijkheden te ervaren bij de zoektocht naar gekwalificeerde professionals. Een toename van het aantal beschikbare jobs betekent namelijk dat ook het vrijwillige vertrek van werknemers in stijgende lijn gaat. De vraag naar getalenteerde professionals is in sommige domeinen bovendien groter dan het aanbod. De top drie van moeilijk in te vullen functies ziet er als volgt uit:

  • HR-assistent (21%)
  • office manager (20%)
  • administratief assistent sales (18%)

Toppresteerders zitten in de ideale positie om over een goed startloon te onderhandelen. Bijna de helft van de HR-managers die bevraagd werden voor de Robert Half salarisgids 2015 gaf aan dat de loonsverwachtingen van kandidaten hoger liggen dan de huidige marktcondities.

Stabiele salarissen, hogere bonussen

Toch zijn het niet zozeer de lonen zelf die toenemen, maar vooral de bonussen:

  • Meer dan een kwart (27%) van de ondervraagde CFO’s en financieel directeurs stelt dat de

salarissen van de huidige finance en accountingmedewerkers in het komende jaar met een gemiddelde van 4% zullen stijgen (de indexatie niet inbegrepen), terwijl 72% verwacht dat die stabiel blijven.

  • Een kwart van hen geeft wel aan dat de bonussen de hoogte zullen ingaan.

Creatieve maatregelen treffen

Het toekennen van bonussen is bovendien niet langer beperkt tot managementsfuncties. Almaar meer werknemers ontvangen van hun werkgever een bonus die al dan niet gelinkt is aan hun persoonlijke prestaties of die van het bedrijf. Het valt te verwachten dat ook die bonussen in het komende jaar zullen stijgen. Dit zijn alvast de populairste maatregelen om topperformers te behouden:

  • functioneringsgesprekken (39%)
  • doorgroeimogelijkheden (31%)
  • opleidingsprogramma’s (29%)

Maar liefst 72 procent van de HR-managers gaf aan bezorgd te zijn over het verlies van hun topperformers aan een ander bedrijf. Een reden te meer voor bedrijven om de vinger aan de pols te houden en op zoek te gaan naar creatieve maatregelen om werknemers aan boord te houden.

Andere sector, hogere lonen

Verloning wordt beïnvloed door verschillende factoren. Sommige sectoren bieden nu eenmaal hogere lonen. Bekende voorbeelden zijn de (petro)chemie, de farmaceutische industrie en de financiële dienstverlening. Daarnaast speelt ook de regio een rol. Administratieve professionals die in en rond Brussel werken, hebben een salaris dat 10 procent hoger ligt dan het gemiddelde loon van werknemers in andere steden. Al vormt Antwerpen wel een waardige opvolger van de hoofdstad, met lonen die 4 procent hoger liggen. Op zoek naar meer informatie over de loonevoluties voor volgend jaar? Download dan snel de Robert Half Salarisgids 2015.

Deze pagina delen